E sad, problem je u izlaznom rezultatu jer taj korektivni element bas i nije uvek plod pazljivog proracuna, kao sto su elementi unutar objektiva, pa se desava da dobijes paletu optickih anomalija… od aberacija, pa na dalje. Jasno ti je onda kompletni izlazni rezultat zavisi od najslabije karike u lancu, a to je taj korektivni element.
iscitao sam od juce dosta na tu temu elem, otprilike moj zakljucak kada sumiram sve sto sam procitao i kada uporedim rezultate istog objektiva sa i bez te optike u dupetu (posto za canon za M42 ne treba a za nikon treba) dolazim do sledeceg
- ljudi koji pljuju po tom zadnjem socivu su ili imali extremno lose iskustvo (kupili neku plastiku) ili su fotofili
- na staklu u adapteru su zraci gotovo paralelni tako da su aberacije merljive masinom ali nevidljive za senzor i za ljudsko oko + i to sitno sto postoji aberacije na tom socivu se resava obicnim premazom tako da svaki kvalitetniji adapter resava problem 1/1
dakle ako kupis noname adapter moze da te zatekne, isto kao i sa jeftinim UV/protection filterima, neka degradacija filma, ali ako uzmes normalan adapter problem ne postoji.
Sto se tice mirror objektiva, oni imaju posebnu konstrukciju… imas sliku u prilogu. Mana tog sistema je otvor blende koja obicno bude f/8. Dakle, imas manjak svetla… a cim imas manje svetla, manje su i brzine koje dobijas. A ziza je nenormalno velika pa ces vrlo cesto dobijati 1/200 na zizi od 500 ili 1000mm, sto uglavnom dovodi do stresene fotografije. Na toj zizi, blica nema … nema rasvete, nego moras da gadjas suncan dan.
ja cekam jos moj adapter sa starog canona na eos da isprobam ovaj 500mm ali ovi moji drugari isprobase ovaj 1100mm F10 i to kao 1100mm i kao 3300mm (sa adapterom) F30 i kao 6600mm (sa 2 adaptera!!) F60 ... ne mogu da uploadujem slike nisu moje ali slikano ovih dana, dakle bez sunca, magla, smrdljiv dan, sa jeftinog stativa, 3km udaljeno, lice coveka izgleda odlicno!!! zvonik na crkvi jos bolje ... zvnik je slikan sa duzom expozicijom posto sve miruje i tu se vidi problem plesanja atmosfere ali covek je u pokretu, kratka expozicija, to bre izgleda ludacki dobro .. bice verovatno slika koje mogu da se dele ..
inace ovi sa normalnom optikom preko 300mm deformisu sliku bude spljostena, lice izgleda smesno, ovi sa ogledalima na 3300mm lice i dalje izgleda savrseno!!!