Bez namere da izigravam pametnjakovica i da se pravdam, ali cisto moj neki pogled... Dovoljno mi je sto je oldtimer shvatio na pravi nacin.
Rodic je napisao fenomelan tekst o tome kako treba da prihvatimo kriiku. Mislim da to ne vazi samo za fotografiju. Na okupljanju, prokomentarisao sam da imam osecaj da je konstruktivne kritike sve manje, da uglavnom komentari dolaze od manje iskusnih clanova i to tipa: "bravo", "odlicno", "svidja mi se". To je sasvim OK, ali mislim, bar je u mom slucaju tako, da ukazujuci na pozitivne aspekte i na stvari koje su mogle da se poprave, mnogo se vise pomaze fotografu. Ja ne komentarisem makro fotke Devila, pejzaze Vita itd... Kako da komentarisem kad nemam sta da kazem, mogu samo da gledam i da se divim. To otvorim s vremena na vreme kao svojevrsna referenca kako treba raditi. Neki ljudi sa ovog foruma ce mi ostati zauvek u secanju kao primer ljudi koji su mi pomogli, slicnim kritikama i savetima. Cak mislim da su bili blagi kad pogledam neke fotke ranije
Znam da svaku kritiku treba poceti sa tim sta je pozitivno u svemu, to sam dodao u drugom postu i to je nedostajalo u prvom.
Svestan sam i da ljudi nisu isti i da sa nekim treba blaze, dok neko "cuje" samo ostriji pristup.
Prvi sam imao za svaku izgovore nakon klritike: "Nisam mogao ovako jer... nije bilo dobro svetlo jer... da sam se pomerio u levo, pao bih u kanjon". To sto je neko spomenuo da bi bilo bolje da se drugacije kadriralo, da je bolje bilo sacekati bolje vreme itd, ne znaci da covek kome je upucena kritika to ne zna. Ali mozda i ne zna? Ako zna, odlicno, ako ne zna, zna sta treba da promeni sledeci put.
Na svaku kritiku se moze ovako reagovati:
- Budala ne zna sta prica
- U vecini stvari lupeta, ali ovo mogu da iskoristim
- Ovo nisam imao pojma, probacu sledeci put
I svaka reakcija je validna. Zahvaliti se i nastaviti dalje
Poenta je, svaku kritiku covek moze prihvatiti ili odbaciti, ali svaka kritika je korisna za potvrdu svojih stavova ili za zdravu promenu koja moze doneti boljitak.
Izabrao sam oldimerove fotke, jer sam mislio da imam sta da kazem i da jasno ukazem sta moze bolje i zato sto najvise fotkam pejzaze. Ali komentar vazi i za neke druge teme. Neke fotke za koje se ocigledno ima sta reci pozitivno i korektivno, ne dobijaju to sto sam ja dobijao kad sam pocinjao i mislim da je to steta za fotografe.
Necu vise da pametujem, cisto da razjasnim da je namera iskljucivo bila dobra, pogotovo prema oldtimeru, za koga sam stekao utisak da ce umeti to da shvati kako treba, kao sto i jeste
PS. Ja bih bio najsrecniji i vema zahvalan kad bi, recimo Vito, svaku moju fotku iseckao na komade i popljuvao onako dobrano
ili bar otkrio kako pravi onu maglu, vec pocinjem da sumnjam da nosi neku dizel masinu sa sobom koju pusti da radi u pozadini