Mozes raditi sa bilo cime, da se ne lazemo, pa i sa Nikon-om D70!!! Ono sto se trazi od tebe je da budu korektne fotografije, lijepo osvjetljene, ni pretamne ni presvjetle, bas onako kako se i trazi da budu fotografije.Blic je ovdje medju najbitnijim od opreme, poslije dolazi na red objektivi pa na kraju tijelo aparata.Blic zato sto ces u 99% slucajeva morati fotografisati skoro u potpunom mraku, jos ako gazda stedi struju pa ne pali sva svjetla da bi pristedio-nahebao si ga(sa oprostenjem!).Za fotografisanje svadbi ti je bitno da imas dva tijela sa vec navrnutim objektivima, ja recimo uvijek imam na Canonu 500D Canon EFS 18-135mm IS a na 1000D mi je uvijek navrnut fiksni objektiv Canon EF 50mm f1.8.Zbog cega dva aparata a ne jedan? Zato sto se na svadbi Warpom 10 desavaju dogadjaji za dogadjajem, nema se vremena mijenjati cak ni objektiv.Da ne spominjem memorijske kartice i rezervne baterije koje"uvijek"moraju biti na dohvat ruke, jer kao sto napisah, sve se desava astronomskom brzinom, niko te nece htjeti sacekati da ti zamijenis neki svoj dio fotoopreme!"Bitno je da odlicno poznajes" svoj ili tudji aparat, ono kao sto kazu u sred noci kad te neko iznenada probudi da znas gdje svako dugme, tockic-cemu sluzi.I najbitnije ti je da izaberes prave momente za fotografisanje, niko ne zeli snapshotove od mladenaca, cak su postali u zadnje vrijeme bas rigorozni mladenci, vjeruj mi da su dobro upoznati sa fotografisanjem, sami znaju izabrati poze, pozadinu gdje ce se fotografisati, bitne momente.To sto ti traze da imas Nikon je zato da bi se medjusobno pomagali sa opremom, da mozete jedan drugom pozajmljivati objektive, "nista to nije za svasta"!, Vremenom ces morati nabaviti neki bolji aparat, bolje objektive.....cisto da bi "izgledao" profesionalnije(tako je nazalost kod nas), -jos ako imas navrnut battery grip-plus zonericu na objektivu-pa ti si onda najbolji fotograf na svijetu-to je njihov moto!A u sustini mozes napraviti bilo cime odlicnu fotografiju......
P.S.Onooooo.....sad kad bi se imalo para, a nema se-najbolje je stvarno kupiti odmah vrhunsku opremu, tijelo, objektive, pratecu opremu-ali sam si rekao da se iskombinuje kad se nama bas para....(kao ja!
)
Jednostavno-sa onim cime raspolazes gledaj maximum da izvuces!To je sva poenta!