Nikon P330 je (cini mi se) izasao negde kad i Canon S110, ali koliko se secam iz nekih ranijih poredjenja, po funkcijama je napredniji od S110, skoro dodje kao S120 (od koga je jeftiniji). E sad, S120 je ispeglani i utegnuti S110, gde je jedna od najvecih prednosti gotovo duplirana brzina fokusa/operacija u odnosu na S110 (i dizajn je meni malo lepsi, ali to vec nije toliko bitno). Opet, "S" serija ima touch-screen, a to ume da bude itekako zgodno za jednostavno i brzo odredjivanje fokusa.
Ja imam S120, i prezadovoljan sam njegovim mogucnostima (
evo jedne od tema gde sam postavljao neke slike, i
jos jedna tema sa slikama sa Zlatibora), no on je nesto skuplji od P330 (koliko znam, postoji i Nikon P340, ali i on je skuplji, negde u klasi S120, ali nisam mu gledao specifikaciju).
Vezano za Sony RX-100 seriju, to je klasa iznad sto se tice kvaliteta slike, ipak je u pitanju znatno veci senzor (1" u poredjenju sa 1/1.7" koji imaju "P" i "S" serija) i bolja optika. Misljenja su podeljena, najvise im zameraju "lose boje" (oni koji su navikli na Canon, recimo) i to da je aparat u rukama kao veoma precizan alat/orudje, ali da nije uzitak njime raditi (naravno, postoji i mnogo onih koji su istim odusevljeni, opet zavisi ko sta voli). Valja napomenuti da je i cena ovih aparata znatno visa od Nikon "P" ili Canon "S" serije (mada su cene za prve dve generacije pale izlaskom novijih modela).
Jos jedan aparat koji nisi pomenuo, a koji je skoro Canon izbacio kao direktan odgovor na Sony RX-100 seriju (koja je skoro cele tri godine bila bez konkurencije), jeste Canon G7 X - aprat koji (najverovatnije) koristi isti senzor kao Sony RX-100 III (Sony je trenutno jedan od najboljih proizvodjaca senzora), ali je upakovan u Canon-ovu ambalazu (sa svim svojim prednostima i/ili manama - Canon optika, boje, procesor, dizajn, korisnicki interfejs, itd.).
Meni je licno Canon G7 X najinteresantniji, ali je njemu trenutno i cena mislim najjaca (oko 560e, izasao je pre nekih mesec/dva dana), skuplji je trenutno mislim samo RX-100 III, ali Canon ima dosta upotrebljivije staklo (24-100mm ekvivalent, f/1.8 - f/2.
koje je mnogo bolje za (recimo) portete (i bolje "muti pozadinu", laicki receno
), dok je RX-100 III optika ipak skromnija u tom pogledu, ali zato manje kompromitovana i u nekim slucajevima moze dati nesto ostriju sliku - ovo sad detaljisem, nije to ni bitno za svakodnevno skljocanje, bitna je cena koja je prilicna
Elem, samo jos jedna stvar - kako pazaris "profesionalniji" aprat (da ga tako nazovemo), spremi se da malo i prosiris svoje znanje iz oblasti fotografije i proucis zasto neke stvari rade tako kako rade, tek da ti se ne bi desilo da skupo placeni aparat na kraju pravi losije slike od jeftinih "point and shoot" skljocavaca - bitna je oprema, ali bitan je i (i mislim cak bitniji) fotograf
Objasnjenje je prosto - aparati namenjeni iskusnijim korisnicima imaju mnogo vise opcija i mogucnosti, pa oni manje iskusni cesto budu prenatrpani informacijama, izaberu pogresna podesavanja, i eto frustracije, a "Auto" rezim slikanja ne ume bas da cita misli, pa i nije uvek (da ne kazem nikad) najsrecnije resenje.