Storme, nekad me podsecas na Guru-a, majke mi a to je ona situacija kada se iz sire slike izdvajaju samo oni delici koji odgovaraju jednom jos uzem gledanju na stvari.
Ne bih ja tebi vise replicirao niti diskutovao. Stav da je samo Canikon sistem/firma/stvarkojapravifotkeasvedrugojepolufabrikat, je malo childish ali nema veze.
Kroz ruke mi je u zivotu, ne u smislu igranja, vec posedovanja na duzi niz godina proslo preko 40 objektiva iz 4 sistema. Nijedno staklo nije pravilo lose fotke, nijedno! Cak ni cuvena Sigma 30 1.4...
Svi sistemi imaju lose primerke, svi sistemi imaju odlicne primerke, a svi sistemi imaju jedno 95% dobrih. Da sam se vodio tvojom suzenom logikom, koja proizilazi iz one teme koju si stavio, a sve te teme vec procitao pre nego ti sigurno, ja nikada, ali nikada ne bih kupio nijedno L staklo koje imam/sam_imao. Desetine tema o problemima sa skoro svim L objektivima postoje na netu, procitao sam, pa ako ne sve, a ono 90% njih. Nikada ne bih kupio nijedno E mount staklo koje imam a koje ladno moze da stane na crtu svakom ekvivalentu iz Canikon grupe. Mislim da sam sve na tu temu sto postoji na netu procitao.
Sa mnogo emocija govoris o stvarima, mislim da sam ti to vec jednom prilikom i rekao. Emocije su iracionalna kategorija, a iracionalnost je far cry od elementarne objektivnosti.
Ja ne kazem da je Sony E sistem bogom dan, poslat sa nebesa da nas izvuce iz ropstva Canikon tiranije. Sistem je star godinu dana i porediti ga sa sistemima starim vise decenija ne ukazuje na ozbiljnost pristupa. To je fakat, neosporan. Ja ne kazem da E sistem moze odmah, sada i neupitno da zameni Canikon, to ti tako predstavljas, ja ne. Kazem da postoji, da moze da pravi sjajne fotke, da ga ljudi u svetu koriste za hobi i zaradjivanje para i da je to faktografija. Znaci svi oni koji su hobisti ili zaradjuju leba od fotografije a imaju Sony u bilo kom obliku su diletanti, amateri, idioti, popupismeni poluljudi, zato sto im to Dragan Stanojevic porucuje!!!?? On zna, oni ne!? To sta ti licno, sa jakom dozom emocija mislis, to je tvoja stvar ali ona ne menja pomenute cinjenice.
U Srbiji je sve osim Canikona avantura, to je cinjenica, jer ovde postoje dva polukrshtena servisa. Veci problem u Srbiji je nametnuta paradigma sta je fotografija, cemu sluzi, sta pravi fotografije, sta te cini muskarcem a sta cavom, obzirom na opremu koju koristis. Geografska karakterologija igra veliku ulogu u tome, jbg, ne moze se pobeci od spoja genetike i zemljista. Zato i jesmo tu gde jesmo, africka sljiva, rodjaci! Africka sljiva.