Hvala
Vidiš, o dvema stvarima koje si pomenuo do sada nisam ni razmišljao...
''Wide'' format inače ne praktikujem za slike, ali vidim kako bi nekima od priloženih to baš odgovaralo.
Balansom bele se još uvek nisam ozbiljnije bavio. Poštujem kako to ume da ''ispravi'' slike, ali mi se često sviđa atmosfera koju slika nosi takva kakva je, pa to (za sad, uglavnom) ne korigujem. Nekad mi čak deluje da ''ispravljena'' slika deluje tupo, beživotno (pogotovo kod snežnih slika)... Verovatno sam samo još zelen pa mi ne smeta
Nego, kako bi inače ''doterao'' (i u ovom slučaju ujednačio) WB u postprodukciji, u situaciji kada su svetlosni uslovi dosta varirali, a nemam baš neke referentne fotke sa lica mesta...? Pretpostavljam gađajući nešto približno (bela majica u ovom slučaju, na primer), a onda doštimavajući odokativno, po osećaju?
Inače slikam JPEG+RAW, gde mi JPEG uglavnom služi ''za svaki slučaj'', za brzi pregled ili eventualno prebacivanje nekome pre no što sam imao priliku da obradim RAW, a svoje JPEG-ove izvlačim iz RAW fajlova (tako je i sa ovih 13 slika, dobijene su ''razvijanjem'' RAW zapisa, Lightroom). A lepo je i kad uporediš originalni JPEG (dobijen iz aparata) sa onim koji si dobio iz sirovog zapisa... Nebo i zemlja
(ne zamerite, amater, još sam pod utiskom, ovo mi je prvi aparat koji može da slika RAW
)