Lecko u pravu si razvukao sam je u PS, u pokušaju da korigujem distorziju.
Stela jeste, Andreas Segovija, veliki, nažalost pokojni, klasični gitarista...rado sam ga a i sad ga slušam. Prezime mu je verovatno po ovom gradu.
Argon da, ja dosta putujem, uvek je Nikon d600 samnom, i sa putovanja dovlačim stotine fotografije koje uredno obradim složim, i...kraj. Ne mislim da suposebno dobre ili da zaslužuju ičiju pažnju, pa ostaju kao uspomene koje reeeetko pogledam. Ali, kada si već pomenuo, evo da okačim ponešto sa puta po Španiji koja je po svemu fascinantna zemlja. Naprosto, vidi se da je to bila imperija koja je vekovima predstavljala svetsku silu. I ta sila izgradila je i lepotu. A ta lepota je svuda i na svakom mestu, samo se treba osvrnuti. Prosto čovek ne zna gde da uperi objektiv. Evo ponešto od tih mojih škljocanja, ovaj put o El Eskorialu.
El Escorial je malo simpatično mesto na oko 50-tak kilometra od Madrida, smešteno na madridskim planinama koje nose ime Sijera de Guadarama. I samo mesto El Escorial je samo po sebi lepo (jedno od nekoliko kraljevskih mesta Španije, kako kažu vodiči), ali njegova glavna atrakcija je manastir El Escorial de San Lorenzo, ogromno i prelepo zdanje podignuto sredinom XVI veka. Za samo 21 godinu izgradio ga je španski kralj Filip II, kao grobno mesto španskih kraljeva koji se tu sahranjuju već pet vekova! Sama kripta sa grobnicama bezbrojnih kraljeva i članova njihovih porodica, predstavlja umetničku vrednost kakvih je malo u svetu. El Eskorial je arhitektonsko remekdelo, gradjeno, kako se smatra, po uzoru na Solomonov hram u Jeruzalimu. To je monumentalna gradjevina i samo dobro riblje oko bi moglo da ga obuhvati, uz svu distorziju. Ja sam na žalost bio limitiran na 24 -85 Nikonov objektiv, ali najveća prepreka mi je bila to što je fotografisanje unutar samog El Eskorijala (koji je zvanično manastir i mesto pijeteta), zabranjeno. Ipak sam škljocnuo dva tri puta i bio opomenut. El Eskorijal je pod zaštitom UNSKO-a kao svetska kulturna baština. I zaista jeste baština! Mesto je i okupljanja turista i mogu da kažem da bih voleo da odem tamo bar još jednom i provedem ne jedan dan u njemu, već mnogo više. Toliko zaslužuju bezbrojna umetnička dela, slike El Greka, Bosha, Ticijana...biblioteka...freske...manastirska bašta, sve to čini neopisau lepotu od koje zastaje dah. Evo nekoliko fotografija, ni približno dovoljno, ni približno dobrih da bi se stekao pravi utisak o El Eskorijalu.