Nisam siguran da li je ovde pravo mesto za postavljanje ove teme jer je ipak u pitanju telefon, a ne pravi kompakt ali po onome što ovo čudo demonstrira možda bi se tu i mogao svrstati. Pa da krenemo redom...
Od pre neki dan sam postao ponosni vlasnik ovog telefona pa bih voleo da malo podelim utiske i sa vama. Možda ima neko kome je u planu nabavka novog smartphone-a pozamašnih dimenzija pa evo jedne od opcija.
Pre svega hteo bih se malo "dotaći" samog OS-a. Za one koji ne znaju telefon je zasnovan na Windows platformi tj. tačnije Windows Phone 8. Moram reći da je prelazak sa Androida za mene bio pravo osveženje. Iako nisam jedan od onih koji večito kukaju kako im nešto štuca i glavi ovo je ipak znatno drugačije iskustvo. Iako sam i sa Androidom bio prilično zadovoljan razlika je ipak vidljiva jer ovde sve funkcioniše super-glatko i super-brzo. Takođe mi se jako dopada sam koncept WP-a. Mislim da je Metro platforma ovde zaista pun pogodak.
Što se tiče broja aplikacija Android je tu još uvek u pozamašnoj prednosti ali nisam neki mobilni-softverski manijak i ono što mi treba od aplikacija na telefonu - već postoji. Odličan fajl menadžer, GPS softver za photo-tracking, aplikacija za plaćanje parkinga
, sve meni potrebne aplikacije za komunikaciju i druženje funkcionišu odlično, Instagram je u još uvek u Beta fazi ali sve radi kako treba. Metro Tube aplikacija izgleda i funkcioniše fenomenalno, najbolji YouTube client koji sam imao priliku da koristim i tako dalje...
I za kraj naravno ono što nas ovde sigurno najviše interesuje - kamera. Ljudi ovo je zaista sjajno!! Za one koji razmišljaju da pored svoje standardne foto opreme nabave nekakav P&S aparatić koji će da nosaju sa sobom kojekuda predlažem da ozbiljno razmisle da umesto toga pazare jedan dobar telefon sa Nokia PureView kamerom. Rezolucija kamere je 20 mpix ukoliko se snima u 4:3 formatu ili 16 mpix ako se izabere 16:9. Pored klasičnog jpeg formata telefon može da snima i u DNG(RAW) formatu što naravno dalje otvara mogućnosti da se fajlovi klasično razvijaju u Lightroom-u. Ko želi da pročita više na ovu temu evo ga link
http://conversations.nokia.com/2014/01/15/available-now-dng-color-profiles-adobe-lightroom/ Evo i par fotkica od danas. Snimljeno u DNG, konvertovano u jpeg u Lightroom-u 5.5 i smanjeno na 900px po dužoj strani. Fotografisano u 16:9 formatu. Na ovoj jednoj taman da vidite i šta nam je ostalo od našeg lepog šetališta pored Kolubare :/ Ko zna kada će se to dovesti u pređašnje stanje.
Pozdrav