Mislim da su te price o varijacijama semplova velika preterivanja. Svako ko je radio nesto ozbiljnije sa Canon L staklima, zna o cemu govorim. Ako krenemo u pikselmasturbpeepovanje, naravno da cemo naci na razlike u semplovima jer ne postoje dve iste stvari na svetu. Medjutim u prakticnom radu i primeni te razlike ne igraju nikakvu ulogu, ama bas nikakvu.
Najvecu krivicu za tu net histeriju oko "losih primeraka" snose internet forumi gde se ljudi ne bave sustinom fotografije vec se, kao i sva druga mala deca, bave famoznim "performansama igracaka za odrasle". Pucaju se grafikoni, tabele, meri se merljivo i nemerljivo.Sa druge strane gomila bogatih dokolichara sirom planete, sedi za kompom, umesto da fotka, i sa svojim nevidljivim internet prijateljima razglaba o totalno nebitnim stvarima. Naravno da izmedju nekoliko desetina/stotina hiljada primeraka nekog objektiva, bice nekih koji su na granici zadatih karakteristika ali i oni prave sjajne fotke. Nema losih i neupotrebljivih objektiva, postojimo samo mi, manje ili vise razmazeni korisnici. Lensrentals je dobar b(r)log ali ta statistika koju prave je uzasno opasna. Voleo bih da vidim real life fotke uradjene "najgorim" i "najboljim" primerkom 24-70 2.8 L II objektivom. Spreman sam da potpisem krvlju da razlika postoji samo na papiru test chartova i u glavama nesigurnih ili tehnomasturbaciono orijentisanih korisnika (ne fotografa, namerno to kazem).
Posedovao sam nekoliko destina razlicitih objektiva, tri sistema, film i digital. Canon L definitivno nije Sigma ili Tokina ili Tamron, ali i Sigme i Tamroni koje sam imao su pravili sjajne fotke. Imao sam i neka Canon stakla koja su dobijala katastrofalne ocene po test sajtovima, pa eno danas neki moji jako veliki formati uradjeni bas tim staklima, vise po nekim stanovima i poslovnim prostorima, idu na izlozbu.
Dakle, hajde da se fotka, da razmisljamo o kretivnim stvarima i kreativnoj upotrebi tehnike koju imamo i koja nikada nije bila bolja. Samo se trosi energija uzalud na diskusije koja nes ne cine boljima u fotografiji, a svi imamo da ucimo, svaki dan!