Poznata mi je priča naših foruma, pogotovo stokerskih. Nisu se oni rasuli zbog posebne sobe za stokere već zbog međuljudskih razmirica i sujete. Prvi sam ja napustio Zonu zbog idiotske politike uredništva na insistiranju na strogom ontopic-u. Neko treba da mi zvoca nad glavom čim se čovek odmakne od neke teme da je otišao u offtopic.
Na drugom forumu smo imali situaciju da su ljudi koji došli da se uključe u priču o stocku više su slušali savete na temu dijeta, joge, meditacije i ostalih sveživotnih mudrosti. Da sam hteo da se hranim sunčevom svetlošću i meditiram ne bih sedeo za kompom nego bih obrijao glavu i umotao se u žuti ćilim i tres'o ono zvono na Tibetu.
I tako... Dakle ti forumi su završili zbog drugih problema i oni sada više nisu bitni. Bitan je ovaj forum i kako on funkcioniše. Svim novim, a i starim članovima sa malo ili nimalo poruka preporučio bih da se aktivno uključe u rad foruma. Vi doprinosite radu foruma i kada postavljate smislena pitanje, a ne samo kada dajete odgovore. Ako vas već zanima fotografija ili stock recimo, čitate li vi neke tutorijale, imate li neki materijal iz kog učite, prelistavate li net u potrazi za tim materijalom?
Onaj ko je ozbiljan u nameri da uradi nešto po tom pitanju odgovoriće sigurno sa - DA.
Onda ide sledeće pitanje: šta ste od tog materijala podelili ovde? ... koliko vidim samo dva člana Bubilica i Serb su voljni da podele nešto. Svi ostali ćute i čekaju da im neko podgreje, isecka, aranžira i posluži ispred njih.
Meni ljudi koji su na forumu po godinu dana i koje nikada nisam video ovde jer na brojaču poruka im piše 2, 1 ili 0 recimo mi šalju privatne poruke sa pitanjima za stock. Znači neće čak ni pitanje da postave na forum. Znači danas odgovorim njima, a za 5 ili mesec dana ću opet odgovarati nekome drugom na isto to pitanje preko PP-a i tako u krug. Umesto da postave pitanje ili pitanja na forum pa će neko već odgovoriti, a to pitanje i odgovor će ostati u forumu i onda kada se pojavi neko sa istim problemom već ima rešenje. Jok, ljudi se drže po strani, stide se da učestvuju, neće da pišu jer ih to smara.
Jel problem doći na forum, predstaviti se, ako si stocker izabaciš link ka svom portfoliu, nema veze koliko fotki ima i kakve su. Uzmeš aktivno učešće i garantujem da nema člana foruma koji neće pomoći ili pokušati da pomogne. Pišite u postojećim temama, postujte tutorijale, otvorite nove teme i stock forum će da procveta i svima će biti lakše i bolje. Ovako svi ćute i čekaju se dva ili tri člana da odgovore. Siguran sam da ovde ima dosta više ljudi koji imaju šta da kažu. Ja ih znam bar petoro koji prate forum, a ćute. Iskreno se nadam da će se te stockerske snage pokrenuti što pre.