Broj prodatih se tu i tamo pojavljuje ponekad, ali na nekim sajtovima se može videti Best-seller lista. Jedan od njih je upravo i jedan od najvećih - Amazon. Njihova trenutna lista izgleda ovako:
http://www.amazon.com/gp/bestsellers/photo/3017941/ref=pd_zg_hrsr_p_1_2_lastKao što vidimo, ništa novo. Iako bih ja voleo da je malo drugačije, Canon i dalje apsolutno vodi u svim kategorijama, pa i u toj. D800 nije ni na vidiku (15. mesto), 5D Mark III je u top10. Deluje kao mala razlika, ali... s obzirom kako se pljuvalo po 5D Mark III, očekivao sam da će skor biti barem 10:1 u korist Nikona. Kad ono međutim...
Ja se u principu slažem sa ovim što Duxx kaže, da ne treba njakati za "omiljenom kompanijom", nego za svojim džepom. Boli me bre ono za sve njih. Onog trenutka kad mi nešto ne bude radilo posao, promeniću za nešto drugo. Vrlo prosto. Meni lično to može napraviti prilično veliki problem, ali nekako bih se snašao tokom godina. A ovi što kukaju otvorenim pismima - to su patetični likovi koji pokušavaju da ućare nešto od Canona, misleći da će omiljeni brend nešto da im donira, kad se sažali nad zlokobnom sudbinom podanika. Kreten.
E sad, oko ovog sa rezolucijom, e tu se ne slažem.
Vidiš druže DuxX, rezolucija nije nešto apstraktno i nešto što je neophodno da raste dok god je sveta i veka. Ljudsko oko fizički može da razazna mnogo toga, ali već sa oko 20-ak MP smo daleko prevazišli kapacitet današnje štampe, jer se već mora raditi downsize za neke normalne formate, da ne bi bili propušteni kroz interpolaciju. Nisam uopšte ubeđen da će štampa preko noći biti unapređena do te mere da će ogromna rezolucija odjednom biti neophodna da bi se to ispratilo. A čak i da se to desi, čime bismo gledali takve printove? Elektronskim mikroskopom?
Malo istorije...
Za jedan deo Canon korisnika, u koje ubrajam i sebe, rezolucija je bila bitna dok se nije dostiglo tih 20-ak MP. Nemojmo zaboraviti da je Canon svoj 16.7 MP 1Ds Mark II izbacio pre 10 (!!!) - HEJ - PRE 10 GODINA! Onda kada su drugi mrcvarili tržište aparatima čija rezolucija ne može da pokrije rezoluciju modernih telefona, bre. I to na CCD-u.
Do 2007. Canon je distigao tih čarobnih 21 MP, dok je direktna konkurencija još uvek maštala kako da prevaziđe još od Turaka eksploatisanih 12. Za sve to vreme je Canon bio i suveren na terenu ISO performansi.
E onda je Nikon odlučio da zakopa svoje krpice i napravio je svoj prvi FF. Trebalo im je "samo" 5 godina da se opamete. Tada je započela i dominacija Nikona u ISO performansama, prvo sa D3, a onda je nastavljena i sa D700.
I dok je Canon pokušavao da uhvati priključak po pitanju ISO performasi i povećanja rezolucije i u APS-C klasi, Nikon je i dalje maštao o većoj rezoluciji, jer su od postanka najviše korisnika izgubili upravo predstavljanjem Canona 5D Mark II, koji je onih 21MP iz 1Ds Mark III ponudio za bitno manje para. Nikon je istog trenutka (čak i nešto ranije) parirao sa D3x, "pristupačnim" aparatom za čiju se cenu ne može kupiti ni Golf s klimom.
D800 je zadao ekstremno jak udarac Canonu. Iako se se očekivalo da odma' uzvrati izbacivanjem aparata od 500MP (pod parolom 'neće se baci'), isti je imao mnogo veći problem, a to je sustizanje DR-a koji Sony senzori poseduju, a isto tako i popravljanje svih nedostataka koje je NAJPRODAVANIJI FF, drugu generaciju za redom, 5D Mark II (pre njega je tu titulu nosila originalna petica) imao. Tako je 5D Mark III dobio brži rafal, najbolji AF koji je svet video i još neke korisne stvari. Rezolucijsku trku žuti trče sami sa sobom, jer je zaista potrebna rezolucija odavno dostignuta. Sada je i prevaziđena za neke, dok nekima ona zaista treba (e u takve spada i drug Duxx i stockeri generalno - to jeste racionalan razlog i to je sasvim ok, ali ne može se preslikati na prosek, nipošto!). Ono što se mora razumeti je da rezolucija, za razliku od nekih drugih stvari, zaista može imati konačni broj, jer oko nam je takvo kakvo je i barem dok ne mutiramo u neka čudesa koje vide kao sokolovi (na vestima nema ništa o tome kad bi se takvo nešto moglo desiti), veća rezolucija od tih nekih 24MP definitivno neće biti potrebna, osim za specifične situacije, kakvo je neko žestoko kropovanje.
Znači druže Duxx, nisu se Canondžije "savile" prema željama kompanije, već su to što su želeli dobili još odavno. Sve posle toga znamo - Nikon jeste preuzeo primat u nekim tehnološkim okvirima i za to se treba skinuti kapa, u to nema sumnji. Ali nije sve baš tako kako se piše, jer ja znam zaista mnogo ljudi koji nisu ni trepnuli kad je izašao D800, a takođe znam i neke koji su u 5D Mark II priželjkivali senzor sa rezolucijom 1Ds Mark II, jer im 16MP sasvim radi posao. U najkraćem - na Canon senzorima mnogo što šta treba da se popravi. Nešto manje, nešto više ili mnogo više, ali je rezolucija definitivno na poslednjem mestu, svidelo se to nekom ili ne.
Da uporedim to sa autoindustrijom - dok smo vozili Spačeke i Renoa 4, koji su imali skoro pa jednocifren broj konjskih snaga, NARAVNO da smo maštali za nečim snažnijim. Nekad je za enormnu snagu smatrano 150-200 konja, koje su posedovali samo rasni sportski automobili. Prosečna snaga je vremenom rasla, pa se maštanje sa prosečnih 50-80KS u normalnim automobilima, prenelo na zverke koje su ih imale 400-500. Danas se za vrlo pristojne pare može kupiti auto koji u startu ima stock motor od 200KS, a ne radi se o Ferariju, niti bilo čemu egzotičnom, već o porodičnom auto srednje klase. Uviđaš princip relativnosti? Sve se menja u zavisnosti od ugla posmatranja i okolnosti u kojima se to čini. Danas sasvim normalnim doživljavamo da vozimo auto čiji motor prevazilazi nekadašnje Poršeove top modele. Smešno, zar ne? E tako je i sa rezolucijom. Ona ima smisla da raste do nekog nivoa, a kad se taj nivo dostigne, ona postaje samo teret. Zamisli da nekom sada kažeš "da bi bilo sasvim lepo da novi Fiat 500L ima 950KS, jer sa manje baš i ne ide nešto"?
Penjanje bez potrebe nema nekog smisla, e tako je i ovde, ja bih rekao. Ljudi su navikli da imaju svega u izobilju, a najviše onoga što im ne treba. Ruku u vatru bih dao da će između dva izvrsna aparata na polici laik uvek izabrati onaj koji ima veću rezoluciju, pa taman sa jedne strane stajao Nikon D3200, a sa druge D4s. Ljudska psiha je čudo. Ali to ne znači da joj treba sve što misli da joj treba.
Rezolucija koju poseduje D800 je otprilike maksimum koji je u današnje vreme moguće iole normalno koristiti. Skoro se poklapa sa teorijskom i izmerenom linijaturom najboljih filmova i samim tim je jasno da sve preko toga više troši resurse, nego što je stvarno neophodno. Mada, moja obimna iskustva sa D800 govore da će taj aparat biti sasvim lagodan što se resursa tiče, tek u nekoj skorijoj budućnosti. Sada još uvek nije. Ogromna se razlika oseti kada otvoriš fajlove od D800 i napucaš mu svega par lejera, i isto to uradiš sa 5D Mark II ili D700 nedaj bože... Da nije u pitanju samo teranje kontre, lepo se vidi i iz onog linka gore. Da su svi toliko gladni rezolucije, valjda bi D800 išao bolje. Očigledno je da se aparat ne prodaje dobro samo zato što ima visoku rezoluciju. D800 je izvrstan aparat, ali ne treba svima. To je nepobitna činjenica. Ili ćemo se ubeđivati oko toga da neko baš iz inata neće da kupi D800, samo da bi prkosio?
Da je izašao malo ranije... tačnije MNOGO ranije, imao bi šansu da prekine makar trend masovnog preletanja iz N u C. Ovako, mogu samo da se slikaju (doslovno) i opet Canonu gledaju u leđa. "
Kasno Marko na Kosovo stiže'", zvuči kao da ga je Nikon patentirao. 100 godina im je trebalo da im uđe iz dupeta u glavu... Zar je moguće da je Nikon tek 2012. napravio aparat koji ima visoku rezoluciju i može da ga kupi običan čovek? Sve se plaća, pa i ta škola. Pa onda inaćenje sa korisnicima oko D600... Toliko puta su imali prilike da se opamete i nikako da je iskoriste. Ako ni ovaj put to ne urade, dok imaju stvarno dobar potencijal, ne verujem da će ikad više da im se pruži prilika.
Iako je tema neozbiljna, osetih potrebu da malo demistifikujem tu priču o prečoj rezoluciji/iso-u.
Pozdrav