@Milas
Jesam li ja tvrdio negde da sam tehnički potkovaniji od bilo koga ovde? Ono što sam rekao da sam jedan od retkih (a možda i jedini ovde na forumu) koji su oba sistema koristili godinama. Pazi - koristili, a ne probali.
Kad smo kod dokazivanja i pokazivanja takođemislim da sam jedan od retkih koji vrlo često svoje tvrdnje dokumentuju i primerima, a nešto se ne sećam da sam od onih koji potenciraju superiornost canonskog kolorita video da su nam to dokazali nekim primerima. Prema tome...
Primer koji sam naveo je čist primer iz prakse gde su bitne nijanse i što verniji prikaz. Nikakva ribolovačka priča. Dakle boja paleža pasa je jedan od osnovnih parametara za procenu i jedna pogrešna nijansa čini da pas bez mane postane pas sa manom. To vrlo bitno menja način posmatranja na problematiku sa koloritom, a osoba o kojoj pričam je čovek koga i Ljuba sa ovog foruma itekako dobro poznaje i koji je Nikona inače i pazario u Foto.biz-u. Dakle mani me tih špekulacija.
Za razliku od slučaja iznad, koloritet kože lica je mnogo fleksibilniji pojam i ostaje da se nagađa da li čija koža "vuče" na žuto ili na modrije pošto nemaju svi ljudi isti ten. Evo recimo na primeru ispod u pitanju su isti uslovi, znači dve različite osobe fotkane u istom trenutku i koža ženske osobe je primetno toplija od kože muškarca. Šta ćemo sad? Jedino da mi objasnite da je osoba levo fotkana sa Nikonom, a osoba desno sa Canonom.
I dodatno pitanje za vas skintoner-e... imate li nekih zamerki na skin tonove sa priložene fotografije? Fotka samo konvertovana iz LR-a i smanjena u PS-u. Ako imate, recite koje i postavite fotku sa Canonom da vidimo kako to treba da izgleda. Da jednom stavimo tačku i na te gluposti o skin tonovima.