Podelio sam temu, i ostavljam prostora da mi se Adonis javi sa predlogom za naslov ove nove teme. Do tada... stoji ovo sto stoji.
SONY je PRVI uveo i mirrorless design
Inace, prvi mirrorles bi bio EPSON RD-1 iz 2004.
U medjuvremenu tu levitira Panasonic Lumix DMC-G1, i da ne pricam o Olimpusovom PEN E-P1 modelu. Tu je ako se ne varam i Samsung usao pre Sonija... koji tu ulazi u igru tek 2010. Dakle, SONY nikako nije PRVI.
Druga stvar, Sony kao i ostali sitni misevi ne mogu nista ozbiljno da urade na dSLR trzistu sve dok su macke na sred ulice. Zato i jesu posegnuli za mirrorles resenjem, i ostalim polufabrikatima... jer je to bio jedini nacin da se malo ozbiljnije umesaju u foto trziste opreme. Kompakti su u izumiranju... a veselje ce da traje sve dok macke ozbiljnije ne pogledaju ko to gricka sir.
Da ne bude zabune, nex7 je odlican aparat... ali je jako daleko od PRO. Takodje, NEX7 moze da ima bolji izlazni rezultat od d600/d800, samo u dominama. Stavise, nisam siguran da moze da se ozbiljno nosi i sa entry level aparatima bili oni Canon ili Nikon.
Pentax koji je neverovatno dobre kvalitete i takođe ima bolji ergonomiju nego li dva pomenuta giganta koji se samo drže imena
Probaj da uzmes u ruke vremesni 40d ili 7d recimo... pa onda to uporedi sa ostalima. Ok, stvar ukusa... ali eto, probaj.
Moja dve prijateja iz Londona sa kojima sam sarađivao, inače bivši Canon i Nikon users su prodali svu opremu ( a Canon user je razbio svoju) kada su videli kako te dve kompanije tretiraju profesionalne fotografe koji su uložili £25.000 ili vam ga $40.000 u opremu jedne ili druge marke samo da bi dobili nož u leđa kada bi kompanije izbacile "nove" kamere a još im i zavrnuli isti kada bi otkrili da im dosadašnje basnslovno skupi objektivi ne vrede ništa sa novim mount-om koji izbacuju ili moraju da kupuju skupe adaptere koju su osim težine i gabarita unakazili i kvalitet fotografija!
Zivo me zanima koja je to oprema u toj vrednosti, i o kom periodu proslog veka tacno pricamo? BTW, koliko znam NIKON nije menjao mount, pa na njega mozes da kacis sta hoces... a na ovaj Df tek mozes da kacis sve sto zamislis. A Canon je davno presao na novi mount, tako da verujem da pricas o analognoj fotografiji. a zamisli, svet i tehnologija idu napred.
NAjbolje fotke sam uradio sa mojom 10Mpx A200 i Minolta objektivima iz '86e koje i danas koristim na A77 kao i Macro Minoltu 50mm F2.8 i Minolta 50mm F1.7 i sl iz iste berbe!
Pazi, i ja sam svoje najbolje fotke napravio sa 350d i 550d, ali ih opet ne smatram najboljim aparatima na svetu.
Sve u svemu, malo manje iskljucivosti i zara u iznosenju impresija, jer realnost bas nije uvek tako fiktivna. Ti Sony, pentax i ostali aparati jesu dobri i upotrebljivi aparati, ali nisu bolji od onih sa kojim ih poredis.
I Slovenac koristi ta A77 za one nevjerovatne fotografije?
Slovenac ima svoje ime, i zove se VITO
Eto tako