Dalibore, bela boja na L-ovima nije stvar estetike, nego praktičnosti. Iznesi tog Tamrona na neki podnevni event na +42°C, pa ćeš videti kako leti fokus gde nećeš. Ja sam to doživeo sa starim Tamronom 70-200 koji je po meni čist krš.
Što se ostalih aspekata poređenja tiče, OEM će uvek biti OEM, a 3rd party tačno te dve lestvice ispod. Banalno poređenje oštrine nije dovoljan pokazatelj sveukupnog kvaliteta. Ubaci u jednačinu malo teže terenske uslove, pa ćeš videti zbog čega su highend Nikkori i L-ovi to što jesu. Kada je sve idealno i puca se sa stativa, često se može doći do neočekivano malih razlika među klasama. Baš zato izbegavam da iznosim utiske samo na osnovu pukog merenja oštrine. Osim toga, kod OEM proizvoda se plaća i pouzdanost, a pritom ovde imamo i servis za njih. Tamronovih 100 godina garancije ne znači mnogo kad je prvi servis ko zna gde.
Mislim, nije mi namera da bilo kome nabijam komplekse, ali ja sam stvarno bio u prilici da probam/koristim sve i svašta. Zahvaljujući drugu Bešketu sam probao i neke vrlo egzotične objektive poput Sigme 120-300 f/2.8, koji je bombona, ali najviše zbog toga što je specifičan, unikatan... a ne zato što je u bilo čemu bolji od originalnih objektiva.
Ovaj konkretni Tamron nisam probao Mladene, pošto videh da si to pitao. Biće i toga nekom prilikom, ali zasad ne mogu da kažem. Ja nisam sklon tome da ocenjujem nešto što nisam probao, ali ponekad sebi dozvolim da iznesem mišljenje bazirano na generalnim iskustvima. A moja iskustva kažu da, ako Ti je baš bitno da imaš f/2.8, onda imaš izbor ili taj Tamron ili Canon EF 70-200mm f/2.8 USM, koji nema stabilizaciju, a izvanredno je staklo u svakom smislu.
Ako f/2.8 nije primarno, a ja nisam pristalica ideje da od "viška glava ne boli", jer zaista ne treba svakome batina od kilo i po na leđima non-stop, onda bih se ja pre odlučio za sa prajmom uporedivi EF 70-200mm f/4L IS USM.
Pozdrav