Onda je to moglo tako da bude napisano odma', a ne da se frljamo besmislenim poređenjima?
Nema svetog pisma nigde u fotografiji. Samo, kad se gledaju neki sajtovi, onda neinformisan posmatrač može da donese krivi zaključak.
![Smiley :)](http://forum.pcfoto.biz/Smileys/classic3/smiley.gif)
Zato i kažem da je poređenje sa 85-icom, pa i 50-icom 1.2 "babe i žabe" tipa. U suprotnom, šta bi nas zadržalo da u jedno ovakvo poređenje ubacimo 40-icu STM, koja čvarke pravi od svih ostalih stakala po pitanju oštrine, transmislije svetlosti, izobličenja i vinjetiranja? A tek cenu od nejakih 200 evra kad ubacimo u jednačinu... raspad, totalni.
Ali, svako zna da se to tako ne radi i da onaj koji ne vidi poentu ove 58-ice, 50-ice L ili 85-ice L, pored takve 40-ice, on zapravo i nije kupac za ova skupa stakla, a čak i da ima sredstva da ih plati, realno od njih neće videti nikakav boljitak, osim što će imati manje para u novčaniku i iskrivljenu kičmu od nošenja. A da su Nikon inženjeri našli idealnu formulu sa 58mm, ni to se ne bih složio. Da je tako, staklo bi bilo bez mana. A ipak nije, što se vidi i iz komentara o AF brzini, tačnosti, pa čak i oštrini. Ipak je u pitanju skup kompromisa, koji nije idealan, a ni predviđen za svakoga. Baš kao i dotični Canon objektivi. To jednostavno nije za svakoga. A cena je diktirana i ekskluzivnošću i nekim fizičkim predispozicijama koji cenu nazidaju na taj nivo. Ništa ni čudno, a ni novo u svetu fotografije.
Eto tako.
BTW, ono zbog čega sam ja krenuo u raspravu je bilo upravo pitanje CA. Ova 58-ica je jedno od retkih Nikon stakala koje se po tome ističe. Ostala su u rangu proseka ili čak i lošija od ostalih proizvođača. Eto, proveri DxO, Photozone (Imatest) i slične, pa iznesi ovde. Međutim, to nije od ne znam kakve važnosti danas, jer se CA dosta lako uklanjaju i to 100%. Ne sećam se kad sam poslednji put imao problema sa CA, čak ni sa 1.2 staklima. A bokeh... e to se u PS-u ne postiže, taman ga crtao i blurovao mesec dana.
Pozdrav
P.S. AF brzina može biti i do aparata. Na 5D Mark III 85-ica radi bitno sigurnije i brže, a većina vlasnika koje ja poznajem, koristili su ga na EOS-1Ds mark II/III.