pa pazi, ovi noviji staklići su i malo oštriji pa malo i brži pa malo i bolje izrađeni, I tako...nakupi se to.
Kad uporediš G I D seriju kod Nikona npr, čini mi se da se vidi sve ovo navedeno ( bez obzira da li je fiksni ili zoom).
Kad uporediš EX I ART seriju kod Sigme-isto.
Kod Canona to ide nešto sporije (ali tamo sve ide sporije), ali ipak mrda... (35-tica i par sjajnih zoomova)
Naravno da oštrina po ćoškovima nije 100% presudna , ali ipak ako padne ispod neke očekivane granice, kvari utisak.
Iskreno, ko to želi da istrese 1500.-€ i da vidi tamo neke mutne ćoškove pod bilo kojim izgovorom...pa mislim...ono...
Naravno da to nije slučaj sa ovom 58-com, da se razumemo...ali kad se već teme dotakosmo.
Inače Sigma sa Art serijom, pravi po meni baš dobar posao i naročito sam u isčekivanju te neke buduće 85-tice.
U svakom slučaju kada se formira cela serija i cene dodju na svoje posle nekog vremena, biće to trenutno najzanimljivija alternativa originalima.
Ono što mene malo brine u celoj priči je da čim kvalitet postane sličan I cene otprilike postaju slične.
Već sada objektivi Art serije koštaju slično kao L ILI G objektivi...nekad malo ispod a nekad bogme I malo iznad cene istih...
To odprilike znači da ni oni ne mogu da naprave dobro a značajno povoljnije. Još kada bi uredili podršku, servise, kontrolu kvaliteta I sve ono što ima vodeći dvojac... stičem utisak da bi na kraju bili čak i malo skuplji...
Dakle, neka ozbiljnija čuda ni u ovoj priči...nažalost ne postoje.