Dok sam se spremao da okacim temu, razmisljao sam da umesto teksta jednostavno napisem, Pariz!!
Ime ovog grada govori vise nego dovoljno, samo za sebe.
Ipak, u ovih pet dana, koliko smo proveli u Parizu, toliko se lepih emocija i momenata nakupilo, da ove fotografije zasluzuju propratni tekst.
"Le Grande Nation", pridev koji coveku postane jasan kad se prizemlji na "Charles de Gaulle", vozeci se od prvog do drugog terminala skoro 10min., a ima ih tri!!
Ista prica se nastavlja i u samom gradu, sve je ogromno, prostrano, siroko, visoko...cak su im i kifle skoro metar dugacke
I pored udobnih patika, prijatne garderobe za strapac i foto opreme svedene na "osnovno", prva stvar koju sam morao da kupim nakon prvog dana su bili flasteri.
Sve to na stranu, fizicki zamor da se podneti..."flesh" u glavi je sasvim druga prica. Ne mogu da kazem za sebe da sam video "pola sveta",
ali nije da nisam krocio dalje od kucnog praga. Ono sto Pariz pruza je ipak, nesto posebno.
Prvi put sam se zatekao u zivotu, kako ne znam gde pre da se okrenem i sta pre da ovekovecim. Neko fotografsko iskustvo sakupljano godinama, odjednom je splasnulo...
Cak ni precizno odabrane lokacije, nedeljama pred put i informacije, nisu mnogo pomogle da se ljudski opasuljim.
Posle pocetnog ustezanja i prikupljene sabranosti, resih da dam sve od sebe.
Sto se samog fotkanja tice, nikad ne moze da bude sve idealno. Vreme promenljivo, GOMILA turista, kao i lokalaca koji prate turiste i pokusavaju da ti uvale
sve moguce za "sitne pare". Na zalost, ali zaista na zalost i to mi je ostala kost u grlu, ni jednu nocnu fotku nisam odradio.
Jednostavno, kad se covek vrati predvece u hotel, ostane jos snage za tus i cetvoronoske u krevet. Mozda jednog lepog dana(noci).
Da ne bi mnogo duzio pocecu s fotkama, uz kratki opis serija.
Prvi dan, "Kathedrale Notre-Dame de Paris"...
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Istog dana, obisli smo i "Louvre", kao i nezaobilaznu Piramidu, sto nam je nekako dobro doslo po kisi.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15. Cuvar
Pred kraj dana, ostalo je jos vremena za "Place de la Concorde" koji se nalazi u neposrednoj "blizini" Luvra.
16.
17.
18.
19.
Sledeceg dana, na redu je bilo krstarenje Senom, sto je za svaku preporuku, jer ne znam kako moze bolje da se obidje dobar deo grada za relativno kratko vreme.
20.
21.
22.
23.
24.
Posle voznje brodom, obisli smo i Ajfelov toranj (La Tour Eiffel), na koji nisam imao nameru da se penjem. Ne zbog frke od visine, vec nisam zeleo da izgubim sate,
cekajuci u redu.
25.Jedna usputna...
26.
27.
28. Odlucio sam se za CB...
Naravno, znam da je pogled odozgo za pamcenje, ali planirao sam nesto malo drugacije...iz tog' razloga, resio sam da se popnemo na zgradu "Montparnasse", odakle
takodje puca pogled na Pariz, a od guzve kao na tornju, nema ni reci.
29.
30.
31.
32.
33.
Nakon kraceg obilaska Trijumfalne kapije(Arc de Triomphe) i par fotki za porodicni album, uputili smo se do modernijeg dela Pariza, "La Défense".
Jos pre polaska za Pariz, imali smo kucnu "raspravu", sta posetiti!? Zena je htela Versaj, ja "La Défense"!!
Epilog rasprave da se videti na slikama, jelte...
Secam se svog prvog "Cokin" filtera, kupljenog pre x godina, na kojem je bila prikazna gradjevina cudne arhitekture i efekat filtera, "sa i bez".
Istog momenta sam se zainteresovao, vise nego za sam filter, da saznam sto vise o ovom, za to vreme a i danas, mocnom arhitektonskom resenju...
Gde je ovo, sta je ovo, ko je ovo pravio...!??
Posle dugog niza godina, ispunio mi se momacki san da svojim ocima vidim i fotografisem "Grande Arche"!!
Sam "La Défense" je inace jedan ultra moderni "kvart" koji se pruza na 160 hektara, na kojem su mesto nasle i druge moderne, poslovne zgrade, koje odisu sjajnom arhitekturom.
Uzivao sam...
34. "Arc de Triomphe"
35. Ja, na delu...
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
Da budem iskren, posle svega vidjenog, malo su mi baterije posustale pri kraju, tako da je rest bio vise za pomenuti porodicni album.
Da zavrsim seriju sa cuvenom i naravno pretrpanom turista, basilikom "Sacré-Cœur de Montmartre".
50.
51.
52.
Kao i svaka svetska metropola, Pariz nudi mnogo sjaja ali ima i onu drugu, manje svetlu stranu...o tom' nekom drugom prilikom.
U svakom slucaju, grad koji vredi i treba videti. Da li bi tamo i ziveo? Nisam siguran, ali to je individualna stvar, koja nije za ovu temu.
Pozdrav