Kao što se iz naslova može videti, u planu mi je prelazak na FF. Posle nešto malo manje od dve godine fotkanja sa najpre 600D, pa kasnije ( do danas) 7D, valjda mu to dođe nekako normalno da se čovek odluči da pređe na FF. To shvatam kao neki prirodan put u razvoju čoveka koji iz ovog ili onog razloga bavi se fotografijom.
Trenutno sam u fazi kupovine "L" objektiva, ali odvajam po malo sa strane i za telo, pa se nadam da ću ga do Nove godine možda i priuštiti.
Kao i za svaki deo opreme, postoje određene dileme, pa bih jako voleo da čujem predloge, sugestije, iskustva, i sve ono što Vam padne na pamet vezano za ovu temu.
Da krenem od nekih svojih želja, pa videćemo gde će se to završiti.
Trenutno mi je najveća želja Canon EOS 5D Mark III
Možda preveliki zalogaj za početak, možda i bezobrazno za nekog ko se ne bavi profesionalno fotografijom, tj ne zarađuje od toga, već se radi o čistom zadovoljstvu. Jedan od osnovnih motiva za nabavku ovog aparata je što bih sigurno bio miran jedno 5 godina, pretpostavljam, i ne bi mi neke nove ludorije padale na pamet.
Naravno tu su i Canon EOS 5D Mark II i Canon EOS 6D. Prvi, se već može nazvati jednim od kultnih aparata, po onome što se o njemu može čuti i kod nas, i širom sveta. Ali... imam utisak da ga vreme već polako gazi, pa se bojim da ću doći u situaciju da možda već posle godinu dana počnem da razmišljam o "nečemu boljem" ( iako objektivno, za bolje nemam prevelike potrebe). Uostalom mnogi uporedni testovi pokazuju da je već Canon EOS 6D u mnogo čemu prestigao legendarnog Mk II, što je i razumljivo jer je mlađi od njega, ako se ne varam 4-5 godina.
Canon EOS 6D, iako možda najlogičnije rešenje, nekako...ne znam ni sam kako da definišem, potpuno ravnodušno gledam na njega. Može da je zbog veličine, jer sam 600D zamenio za 7D pre svega zbog toga. Iako nemam nešto velike ruke, jednostavno 600D mi nikako nije legao, onako da kažem taman, za razliku od 7D, koji kao da je izvajan za moje šake.
Pa eto, ja ću da odvajam kintu sa strane i razmišljam i dalje šta činiti. Pretpostavljam da će biti predloga i ovakvih, i onakvih, razumljivo, svako ima neku svoju filozofiju, i ne znači šta je za jednog ok, da je i drugome potaman, ali lepo je čuti svako mišljenje i predlog, a najbolje iskustva ljudi koji već rade sa ovim aparatima.
Zdravi mi bili