Igore, da budem onako otvoren i pomalo vulgaran - zaebi tu Sigmu (50 1.4), to je promašena konstrukcija sa izvikanim performansama. Kačio sam više puta fotke sa nje, jer sam isto tako slušao hvalospeve ljudi koji je nikad nisu ni videli, pa smo se Beške i ja poigrali sa njom, da vidimo šta je to toliko čarobno na njoj. To staklo jednostavno ni po čemu ne može da se poredi sa Canonovom 50-icom 1.4. A evo i zašto:
-ogromno, preteško, nepraktično i stabilno jedino na telu kakvo je 1D X;
-ništa boljih optičkih performansi na blendama f/2 i manjim;
-na f/1.4 bolje, ali samo u relativnom smislu i opet nedovoljno dobro da bi se non-stop arčilo na 1.4, a negativne strane svega toga ubedljivo pretežu na vagi. U apsolutnim okvirima to je i dalje 1.4, sa ISTIM "dreamy" efektom od kojeg pate i Canon i Nikon 50mm 1.4 objektivi;
-AF koji je golo go*no. To bre jednostavno ne radi. Ima užasan focus-shift (pretraga u vezi značenja termina, stvarno ne mogu da pišem 15-ti put o tom fenomenu), a plus maši kako hoćeš kad je uključen AF assist. To je inače specijalitet prosečne Sigme - čim se uključi AF assist, fokus ode u majčinu;
-cena? Mislim - za te pare bi morali da poklone barem i ono jedno svoje njesra od aparata, gratis.
Brzina AF-a je inače kritična stvar kod tog tipa low-light objektiva. Oni su "low-light" zbog blende, ali to ipak sa brzinom fokusiranja nema nikakve veze, nezavisno od brenda. Jedan L će u smislu tačnosti i brzine fokusa rutinski da sprži SVAKI, ali DOSLOVNO SVAKI low-light objektiv, u skoro potpunom mraku. Smešno je i pominjati da ja još nisam video low-light prajm koji brzinom i tačnošću fokusa može da stane na crtu jednom 17-40L, čiji je najveći otvor blende f/4. Šta više pričati...
Što se kupovine generalno tiče, ja u ovakvim slučajevima najčešće delujem kao hladan tuš: bez ljutnje, ali ja mislim da je kupovina objektiva u buljucima potpuno pogrešna stvar. To ne mogu da opravdaju ni iskusni fotografi sa višedecenijskim stažom, tek tako, pa zato dobro razmisli šta Tebe koči sa postojećom optikom? Ako Ti treba neko brže staklo, uzmi 50-icu ili 85-icu 1.8. Možda čak i neki makro. Ako Ti treba nešto šire, bolje razmisli o univerzalnom, a istovremeno jednom od najboljih objektiva za krop - 15-85 IS. A 24-105L, 70-200L i slične... ako baš želiš - kupi. Ali po meni je to overkill u ovom trenutku. Koliko si okidanja imao sa postojećim aparatom, ako nije tajna?
Pozdrav