Sto se slikanja svadbi tice, sa digitalnom foto tehnikom to moze i moja baba. Naravno, sve zavisi od kriterijuma. Ako su klijenti zahtevni trazice takvog fotografa, ali su kriterijumi uglavnom najnizi moguci. To ti je 200 slika u neki budjavi album (sto kicastiji to bolji). To se polako menja, pogotovo u Beogradu, ali jos uvek bar 85% su ljudi sa jako niskim kriterijumima i svi hoce jeftino. To je najvazniji kriterijum, ako si skuplji 10% ispadas iz kombinacije. A kriterijum je (citiracu jednog lika, bio sam prisutan). Dakle napravis sliku sa lepom senkom, reci ce ti:"sta je bre ovo, pa ne vidi mi se lice".
Po meni slikanje svadbi ima par stavki i to su:
Oprema.
Sto se opreme tice imas razne nivoe svadbara. Vecina njih ne trosi puno na opremu, recimo 80% njih. Ima ih koji jos slikaju sa D60. Svaki novi digitalac ce to da zavrsi. Sad, sto je VECI aparat ostavices profesionalniji utisak (doziveo licno). Svadbari obino imaju i buster, sto zbog baterije da se ne akaju da stalno menjaju i da ti nestane struja u vaznom trenutku, a sto zbog utiska, kao sto rekoh malopre, povecava gabarit aparata pa samim tim i opsteg utiska. Ta kategorija svadbara koristi od objektiva SAMO 18-135 i nista vise. I zavrse posao i to bez problema. Kao sto rekoh pitanje kriterijuma je jako vazno, ali videvsi sta narod iste, to je obicno filozofija TUCI MU U FACU.
Neka srednja kategorija svadbara koristi, recimo Nikon D200 ili D300, D300s, D700 itd... Od objektiva obicno neki zum tipa 18-55 i telac tipa 80-200 f2.8 sa dva prstena, dakle ne slajder (70-200 im je skup, mada ga neki i imaju).
I treca kategorija su oni koji nose rasvetu imaju tri asistenta i svadbe naplacuju sa tri nule, oni ne prodaju fotke na svadbi vec samo book mladencima i ti su naravno jako retki i oni nemaju problem sa opremom i odrzavanjem iste.
Sto blica tice, TESKO da ces ista uraditi sa Nikonom bez SB900, odnosno SB910 koji je sad aktuelan. Blic ti je prakticno najvazniji deo opreme. Ja sam sa nekim ortakom slikao par svadbi, pa ovo govorim iz njegovog, a onda i iz svog iskustva. Cak se SB800 bolje pokazao, jer SB900 zna da se ugreje, pogotovo ako ga okrenes na gore, a stavis +0.7EV, tu bude problema, nas je bilo dvojica pa smo se pokrivali, ako si sam i ako nisi slikao mladu dok potpisuje, ili dok joj pop stavlja krunu, nista od posla. Za svadbu se opali od 500-800 slika, nekad i vise, zavisi od broja zvanica. Blic ti je sve vreme ukljucen i sve vreme se njim slika, dal je to dan i jako sunce ili sala ili crkva ili restoran, bez njega tesko da moze da se mrdne igde, pogotovo sto dan zna da bude mracan i oblacan kao da je sumrak.
Znanje.
Sto se znanja tice, kao sto rekoh ne treba ti neko posebno znanje (ovde ce da krenu masovni demanti drugih clanova), stavis sve na P i auto i TTL i AF i sta sve ima od automatike na aparatu, i uradices posao garant. Gledao sam ko sve slika svadbe to je prosto neverovatno. Ti ljudi UGLAVNOM ne znaju sta je blenda, AF, ekspozicija, a slikaju i zavrsavaju posao. Cesto ti koji se bave slikanjem svadbi na veliko (imaju zakupljenih 5 sala) unajmljuju neke klinke i one mlate aparatom dusmanski, tu nema kadra, nema pozadine, bokeha, vazno je samo da se vidi taj ko je na slici, mada su mi na svadbama nudili i neostre fotke i prosto se svadja sa tobom sto neces da uzmes. Sto vise znanja imas pomoci ce ti sigurno, ali i da ga nemas, mozes da zavrsis posao.
Na svadbi je najvaznije da nesto ne PROPUSTIS. Ako necega nema, nece da ti plate ili cak oce da biju sto nema slika, recimo, pukne ti kartica itd... Ima jedna andegdota vezana za to. Meni zena radi na televiziji, pa mi je pricala. Kaze dosao neki svadbar da mu neko od montazera "sredi video snimak". Sredjivanje je trebalo da bude UBACIVANJE tona koji on na svadbi nije snimio. To je naravno nemoguce, ali covek je preklinjao, kaze:"ljudi pomagajte, mladencime jure da me ubiju, evo krijem se vec 10 dana".
Neko je pre mene lepo rekao da ides sa nekim i da vezbas. To je stvarno pravi savet, ako nemas iskustva, PROPUSTICES gomilu stvari tu nema price. Cak i da volontiras to se isplati.
Prodaja slika.
Svadbari kazu - NAJBOLJA slika je PRODATA slika. Dakle, posebna je prica kako da prodas fotke. Ono sto ugovoris sa mladencima je sitna lova (osim ako nisi ona poslednja kategorija), pravi svadbari to i ne racunaju u zaradu, vec prodaju slika gostima. Dakle, kad sve snimis, trci da razvijes, pa trci nazad (ti ili neko drugi) pa treba da imas nekog ko to deli, pola gostiju je vec otislo dok si ti doneo fotke itd...
I ako si lepo vaspitan, nemoj ni da razmisljas da se time bavis.
Nalazenje posla.
E sad poslednja i najvazniaj stvar je NALAZENJE posla. Ova sposobnost ti je vaznija od vestine fotografisanja. Otprilike je odnos znanja 90% prema 10% u korsit nalazenja. Ne znam iz kog si grada, ali u Beogradu je to posebno tesko zato sto je svaka iole veca sala vec zakupljena od strane nekog svadbara, tako da tamo ne mozes da pridjes. U manjim gradovima to nije slucaj, ali se tamosnji svadbari uglavnom znaju sa svima, pa i tu teska situacija, sto ne znaci da je nemoguce.
I tako... kao sto vidis slikanje svadbi nije bas tako naivno i lako kao kad gledas nekog ko je pun love, a slika svadbe.