deVil hvala za lepe reci, I meni su omiljeni modeli leptiri (nema ih mnogo) i vilenjaci (ima ih nesto vise). Juce ih je u sumi bilo bas dosta, pa sam napravio lepu seriju, jedna od njih je i ova koju kacim. Za razliku od prethodne, ona ima focus na ocima. i tu pocinje moja tuga i jad! Snimam, kao i vecina nas, u RAW (NEF) formatu pa kada se otvori original fotografija, ona je ostra, svaki detalj se na njoj vidi. Na primer, na ovoj koju kacim uz ovaj tekst, struktura ociju je tako jasna, da je to bas lepo za videti. Posle umanjena fotografije (u dva koraka, sa izoštravanjima izmedju) ta oštrina originalne fotografije se gubi, detalji nestaju i na kraju se dobije to što se dobije...ali svakako daleko od oštrine i lepote originala, Nažalost, RAW se ne da smanjiti u smislu da foto aparatu kazete snimaj small format, pa da u daljem smanjenju fotografije na 1000 piksela imam sto je moguce manje uništavanje detalja. I ako ovome dodam da mi se čini da je kod mene na monitoru (ili lap top-u, sve jedno) fotografija uvek ostrija i bolja od onoga što se posle pojavi na forumu, sve će vam biti jasno, pa i i to otkud ovakav naslov ove teme....