Na žalost, to je taj ključan momenat u celoj priči.
Ja zaista iskreno navijam da se u igru uključi bar još dva proizvođača. Sony se batrga već par godina, ali sve mi se više čini da oni tu ni ne planiraju dugoročno da postignu nešto više od vegetiranja. Jednostavno, može im se da diktiraju tempo senzorima, barem dok ta priča prolazi. A pošto poslednja generacija senzora predstavlja pravu mini-revoluciju, još čvršće su vezali ostale proizvođače za sebe.
A Pentax... šteta je što je tako, ali slažem se sa Zoranom - jednostavno, koliko god neko pričao da smo mi ovde zaostalo tržište i furamo ono što nam je davno servirano, činjenica je da se ja zaista ne sećam kad sam poslednji put svojim očima video "zeleni" aparat i van ove države. Znam da ih ima više nego ovde, znam da imaju i servise. Ali, bitno je drukčija percepcija uspešnog nastupa na nekom tržištu kada se uporede dve ili tri firme, od kojih jedne imaju servis (jednina), dok druge imaju servise. Kod nas to ne ide tako daleko, ali ono što sam skontao iz priče upućenih, koji su pokušavali da nešto izbunare po pitanju manje priznatih brendova je da dotične kompanije imaju neku čudnu poslovnu politiku da traže da tržište prvo stasa i potražnja za njihovim proizvodima poraste (!?), da bi se oni udostojili da otvore oficijelni servis i obezbede bolju podršku.
Dakle, ko je tu šašav?
To se zove vrzino kolo: "Dok vi ne prodate više, mi nećemo da otvorimo servis", a ne znam kako planiraju da prodaju išta, kad nisu sposobni da pruže bilo kakvu podršku tim svojim virtuelnim kupcima?
Smešna priča skroz, ali jbg... nije mnogo bolje ni u ostatku sveta, ma šta neko pričao. Gledam iskustva korisnika po raznim svetskim forumima... svuda je to nekakvo dovijanje, slanje opreme tamo i 'vamo, čekanje po 100 godina na opravku, te ima delova, te nema delova... Tržište polovnih objektiva prosto i ne postoji i tako.
Krajnje pitanje iza svega ovoga je - da li je njima uopšte potreban FF da bi nešto postigli ili prvo trebaju da porade na nekim drugim aspektima poslovanja?
Pozdrav