Namenjeno isključivo za one koji se fotografijom bave iz hobija. Najčešće pitanje postavljamo koji od dva ili više modela dslr da pazarimo. To sam prošao pre 14 meseci i sada kao početnik želim početnicima da saopštim neka svoja iskustva sa namerom da ne pretendujem da im ''solim pamet''.
U momentu početka ne znamo ni sve mogućnosti koje pružaju određeni modeli, zbunjeni smo oko formata senzora, objektiva, a o potrebi za monitorom IPs itd. da i ne govorim.
Prvo: za one koji ne koriste aplikacije za obradu fotografije, koji fotografišu samo tkz turistički pristup, mislim da ne treba uopšte da kupuju dslr jer imaju sjajne aparate za te namene, a ako hoće 35. milimetarski senzor onda im Soni pruža i to zadovoljstvo za 2500 evrića.
Za profesionalce, glupo je ovde bilo šta o njima pisati.
Znači ostali smo mi, amateri, početnici, oni koji jednostavno imaju potrebu da izađu na ulicu, u prirodu, na terasu i sl. da bi napravili fotografiju.
Prvo što sam morao da raskrstim a nisam ni bio svestan toga, je bilo da li koristiti aparat sa DX ili FF senzorom. Kada ovo razrešite odmah ste uštedeli veliki novac jer znate koje objektive kupujete.
Drugo, razmišljao sam o modelima d5100 ili d7000 ali su me prodavci i profesionalci uplašili tvrdnjama da je d7000 jako komplikovan za početnika i bolje uzeti d5100 ili d3100.
Ja početnicima koji su stvarno okrenuti amaterskom aktivnom fotografisanju preporučujem da odmah pazare d7000 ako su u mogućnosti. Ako planiraju da kasnije (relativno skorije, za godinu dve), prelaze na aparat sa 35-milimetarskim senzorom neka odmah pazare d600 (opet ako mogu 100 hiljada dinara više da izdvoje). Razlika između d7000 i d600 je ustvari sadržana u veličini senzora i ništa više od toga što je za nas hobiste bitno.
Evo mog primera, pre 14 meseci sam krenuo sa modelom d3100, u početku sam bio oduševljen a onda polako vidite svu ograničenost. Nisam ni znao da postoje funkcije braketiranja, a da sam samo za to znao niko me ne bi odvratio od kupovine d7000. Da sam imao iskustvo šta znači procenat vidljivosti u okularu onoga što aparat vidi, koliko je to bitno kada polako postajete umešniji u kadriranju i osmišljavanju sadržaja snimka, takođe zbog ove činjenice išao bih na aparat koji omogućava 100%. Onda shvatite značaj svetlosne jačine objektiva. A onda shvatite koliko je potrebno da telo sadrži motor. Kupite objektiv bez motora. Ušteda. Motor u telu omogućava mnogo širi prostor kupovine objektiva. Da sam samo ovo razumeo pre 14 meseci, i da je to bilo jedino nerazumevanje, odmah bi pazario d7000.
Dragi početnici, naveo sam tri razloga zbog kojih odmah da idete na telo koje sadrži ove funkcije.
Ispucao sam oko 11000 snimaka modelom d3100. I moram da pređem na drugi model, jednostavno moram i ako nisam tajkun ili državni službenik sa astronomskim primanjima. To je lično zadovoljstvo koje želim sebi da omogućim. He, dok snimam popušim bar 15 cigareta manje, pa se i tako aparat isplaćuje. Neverovatno otkriće.
Dvoumim se između d7000 i d600. d600 je opcija isključivo zbog veličine senzora a to će verovatno za par godina biti i početna opcija. Opet sa druge strane d600 zahteva da ponovo kupujem objektive karakteristika koje već posedujem, ali su DX објективи.
Zašto postoji dilema: pa ono što je za nas entuzijaste najvažnije (po mom ličnom iskustvu) je sledeće:
veličina senzora d7000 ima DX CMOS a d600 FF CMOS, i normalno veći senzor veća pikselizacija, d7000 16,2 miliona, d600 24,3 miliona.
veličina fotografije: d7000 daje L 4928x3264 a d600 daje l 6016x4016 sa objektivom koji je predviđen za FF.
vidljivost u okularu ista kod oba modela.
podešavanje dioptrije, isti raspon kod oba modela. Možda ovo izgleda nebitno. Za mene je jako bitno. Nosim tri vrste naočara i sa svakim lošije ili bolje isfokusiram kod moda ''M''.
brzina zatvarača kod oba modela istovetna,
senzor za merenje isti kod oba modela,
kompezacija ekspozicije u istom rasponu kod oba modela,
broj fokusnih tačaka (39) isti kod oba modela, mogućnost izbora broja tačaka takođe istovetna (11 ili 39),
raspon faktora ISO istovetan, od 100 do 6400,
oba aparata omogućavaju braketiranje.
Da sam pre 14 meseci uzeo d7000 sada ne bih ni bio u ''problemu'', več bi umesto tela kupio još dva nedostajuća objektiva i uživao u hobiju.
d3100 neću otuđivati, za početnički rad je izvanredan, za situaciju ''nišani i pucaj'' još bolji, tako da ostaje i dalje da se koristi. Da novac nije problem, bolje je ići redosledom d3100-d7000-pa neki profesionalni (normalno ko za tim ima potrebe). Ali imajući u vidu naše novce, eh da sam ovo sve znao pa odmah pazarim d7000.
Napisah ovo čisto zbog mnogih koji imaju dilemu na početku, pa reko možda im bar malčice pomogne u procesu odlučivanja.
pro