Ne zelim da oduzimam STORM-u to zadovoljstvo, on ce dati uskoro detaljan preview. Zelim samo da iznesem utiske obicnog korisnika.
Naime, presao sam sa Canon-a 550D na novi 650D (zahvaljujuci firmi PCFOTO.BIZ dobio sam verovatno prvi primerak u Srbiji).
Verovatno se dosta ljudi pita vredi li upgrade-ovati 500D, 550D, 600D ili cak i 60D kupujuci Canon 650D?
Vredi i te kako.
Generalni utisak je da je aparat dosta napredovao u odnosu na pomenute modele, a evo i zasto (u kratkim crtama).
Najvise mi se svidja:
1. ISO je najmanje jednu stopu iznad 550D (moj utisak, videcemo sta je STORM zakljucio sa pravim studijskim testom)
2. HDR i Handheld mod (50% slika sam slikao njima - nekako su se sami nametnuli. Prvi znate sta je, a drugi je slikanje iz ruke nocnih scena i to 3 slike u burstu i kombinuje ih u jednu sliku koja je obicno ISO 12800 ali bez snega (mada i sa nesto manje detalja kad se gleda 1:1))
3. WHITE BALANS Deluje mi vrlo precizan, boje su mi lepse nego na 550D
4. TOUCH SCREEN Mnogi su se pitali da li je ovo potrebno ljudima koji koriste DSLR. Pa, nije neophodno, ali dosta pomaze, pogotovu kod videa jer moze da se ulazi u menije, menjaju parametri i sl. TOKOM snimanja. Takodje, posle duze vremena ima i mene na slikama jer mogu da dam zeni da me slika - gleda u ekran - pritisne prstom na objekat - i aparat sam fokusira i slika automatski i to vrlo brzo
5. WIRELESS FLASH Mozda sam otkrio rupu na saksiji, ali kad imas externi blic ovo je sjajna opcija. Prvi put je koristim i odusevljen sam.
6. FOKUS Brzi i precizniji nego kod 550D (pogovotu kod Servo AF)
7. STEREO Kod videa
Ne svidja mi se:
1. AF kod snimanja videa nije bas mnogo brz (mada nisam ni ocekivao da ce biti na nivou rucnih kamera) - cak i sa STM objektivom
2. BURST se zaglavljuje posle 2-3 okidanja (ne bi trebalo da je do kartice, class 10 je ...)
Takodje, moram spomenuti i objektiv Canon 40 mm 2.8 STM koji sam upario sa aparatom. Mislim da je to staklic koji svaki Canonovac treba da ima u svojoj torbi. Iznenadjen sam koliko je ostar u svim delovima slike, boje i kontrast su prelepi. Znacajno su lepse slike nega sa 50 mm F1.8 II. Nije cudo sto su mu dali na svim review sajtovima najvise ocene.
Preporuka za aparat i objektiv.