Na tvom mestu, prvo bi sebi postavio pitanje. Koliko cenim sat vlastitog vremena, sta se trazi od mene i koliko sam u stanju da izadjem zahtevima u susret!??
Profesionalac nisi, pa bi iz tog razloga sveo tekst na "uproscenu" verziju.
Postoji skracenica, koja ne vazi samo za fotografe, vec za sve koji nude svoje samostalne usluge (naglasavam "samostalne", sto ce reci sam si svoj sef), a glasi
"DCODB"(Daily cost of doing business). U tvom slucaju, malo je "lakse", zato jer su ti svi ostali troskovi, kao sto si rekao, placeni.
Sta ti ostaje!? Vreme...
Ako ti je satnica, recimo €10(lakse za racun), saberi koliko si vremena proveo za fotografisanje i obradu, ne treba biti genije za tako nesto.
Ne zaboravi "rabljenje" opreme, ne samo DSLR, vec i PC, struja...pa podvuci cifru.
To je cena ispod koje, licno, ne bi isao. Da imas vise iskustva, da imas "ime" i da mozes da ponudis bolji kvalitet, racunica bi izgledala drugacije.
Ako se naruciocu ne svidja ponuda, nek' trazi drugog. Problem kod nas je sto ce ga zaista i naci.
Iz licnog iskustva znam da ima masa ljudi, koji sebe smatraju "sveznalicama" i prihvataju se bilo kog' posla, za bilo kakvu nadoknadu.
To nema veze, slozices se, sa profesionalizmom, ne samo u fotografiji, vec u mnogim drugim sektorima, to je "prezivljavanje", citaj "drzi vodu, dok majstori odu"
Sarena laza i za narucioca i za "profesionalca", samo nek' je jeftino. Kvalitet "0"!!!
Moram da primetim, na zalost, da si i sam napravio slicnu "gresku", naplativsi svoje usluge slikajuci kompaktnim za €10, u isto vreme srozavajuci svoj kredibilitet, iskustvo(koliko god da je na pocetnickom nivou), kao i svoje vreme.
Da ne tupim mnogo, moj savet ti je, da izadjes sa cenom koja ce zadovoljiti tvoje dnevne potrebe i troskove i sto je mozda jos bitnije,
koja ce te motivisati da to odradis kako valja(prema licnim mogucnostima).
Ako im se ne svidi, nek pozovu tog "profi fotografa" za €20 i "mirna Backa"
Pozdrav
p.s. Ima mnogo razloga, zasto nisam nikada naplacivao bilo koju vrstu fotografskih usluga.
U fotografiji sam amater, prepustam to profesionalcima. Ono cime se bavim i od cega zivim, obavljam profesionalno, nema nekih velikih tajni i rebusa i mogu uvek da stojim iza svog rada.
Iza svog fotografskog znanja, hmmm...