Ok, to sam trazio. Ja uvek gledam da fotkam sa iso100, kazu najjostrije su fotke, pa to praktikujem
a sto se tice ovakvih situacija, i kao pejzazi, uvek gledam da mi otvor blende bude f/8,f/11... 1/60 brzina zatvaraca i mogu da skljocnem iz ruke.
Uostalom dobra fotka. i prva i druga sa macorom.
Da to su postavke koje se pocetnicima kazu da su najoptimalnije. Medjutim u praksi je sasvim drugacije. Kakvo ce podesavanje biti zavisi pre svega od kolicine svetlosti koju imas pri fotografisanju i karakteristici objektiva kojim fotografises. Naravno tu je i senzor koji je bitni elemenat proracuna. .
Za 35-ticu f5 je otprilike kao f8 na kit objektivu koji pocinje od blende f 3.5. Hocu da kazem da je prajm bar dve blende svetliji od objektiva koji pocinje sa f3.5.!
A to za iso 100 ili recimo iso 200 po dobrim svetlosnim uslovima tesko da ces videti razliku u ostrini odnosno u kolicini shuma. Ovo je urbana fotografija i nije pejzaz koji trazi dubinsku ostrinu kada se mora prisrafiti blenda. Od karakteristike objektiva zavisi koliki ces iso imati dovoljan. Ovo sve vazi za slikanje iz ruke. Na stativu je druga prica. Iso je obavezno 100 a suter odredjuje kolicinu svetlosti na blendi koju si odabrao.
Inace za svakodnevno slikanje koristim A sa prioritetom blende dok na S ili shuter imam vec podesen na min1/ 500 ili vise ukoliko se pojave pokretni objekti a zelim da ih zamrznem. Kad imam dovoljno vremena za slikanje ( staticni objekti ), onda idem na manuelno podesavanje sto je i najbolje.
P ili program mod je bas najekstremniji jer sa njim uz podeseni iso aparat sve proracunava. To je za iznenadne situacije kad nemas bas mnogo vremena da setujes aparat.
Eto tako ja radim, mada to ne znaci da ce se i drugi sloziti samnom.
Pozdrav!