Pozdrav,
pa...28-300 L...tesko nesto univerzalnije da moze...
U sustini, nismo mi bas toliki idioti sto menjamo objektive, poenta menjanja je u tome da zelimo dobru fotku iz vise pozicija, a to jedan objektiv ne moze. Ta neka vecina tih nekih profi fotografa nema ustvari taj jedan koji odgovara, nego ga cesto vidis sa samo jednim objektivom, ali to je zato sto slika samo konkretno nesto tada i nema vremena da menja objektiv. Uglavnom ne to za sirinu 16-35, a nesto univerzalniji je 35 1.4 L kao dosta vidjan na tim profi seansama sa samo jednim objektivom, dok je kod nekog zumiranja mrka kapa sa tim. Opet, kad zatreba zum tu su razna cuda koja vecinom leze u rasponu 70-200 i koja na kropu imaju dovoljnu daljinu, ali sirine nimalo. Dakle, slikam nesto gde ce trebati samo siroko, par fotki, i to je neki od ona dva, slikam nesto iztele podrucja, to je neki beli od drugonavedenih i to je ta prica. Naravno, novinarska prica u kojoj se tacno zna sta ce slikati, a uglavnom i nije preterano bitno kako ce ispasti jer vecina ode u novine ili na internet u misjoj rezoluciji. E, ove entuzijaste ne znam...oni mozda i rade cuda sa tim jednim objektivom za sve. Znam da Zoran Rodic moze svasta sa jednim objektivom, iako se ne stidi menjanja stakala, ali za one ostale, pojma nemam
Slazem se oko predlozenih 15-85, 17-55 i 24-105, sve ce to pokriti odredjeni deo potreba, 24-105 na kropu ume i da zagazi blago u tele podrucje.