E pa, pošto sam odlučio da mi fotografija postane važan deo života, a pritom nije važno hoću li da zarađujem putem iste ili neću, jednostavno volim fotografiju, nalazim se pred dilemom šta kupiti. Naime, prodao sam svoj Nikon D5000 i sad tražim naslednika, po mogućstvu ozbiljnijeg. To treba da bude aparat koji neću menjati bar sledeće dve godine, a služiće za štrapac po gradu (ulična fotografija-ljudi, arhitektura, enterijeri, sa naglaskom na noćne fotografije) i vukljanje po kojekakvim nedođijama i neviđbogovima širom Srbije nam, a možda i šire, u kojima ću slikati pejzaže i možda pokoju živuljku.
Sad, u Refot-u su mi rekli da bi logičan korak bila kupovina D5100, ali pošto je to savet prodavca koji nudi novu robu, nisam to uzeo u obzir, a obaška što mi D5100 deluje pre kao multimedijalna mašina nego
photographer's camera. Napominjem da me snimanje videa uopšte ne zanima, sem povremenog priručnog, dakle to nije stavka.
Dakle, moj izbor se sveo na sledeće: D90 koji mi deluje i koji je ocenjen kojekude kao pravi aparat za fotografa, nudi mnogo za uložen novac i koji se sa kit objektivima kreće oko 1000-1200 evra nov. D7000: Potpitanje bi bilo da li vredi uložiti još novca i kupiti D7000-da li za tu razliku u novcu daje bolje fotografije, odnosno oštriju sliku, više detalja i bolji kolorit?
S druge strane, imam priliku da kupim polovan D300 sa 18-200 VR II objektivom, aparatu je očišćen senzor i zamenjana guma na rukohvatu u Refot servisu, za 1000 evra. D300 je ozbiljan, što bi se reklo, pro aparat, da li ga vredi kupiti umesto novog D90 ili D7000?
Ostale marke me ne zanimaju, ja sam Nikon čovek. Iracionalno, ali je tako .
Hvala unapred na savetima.
Što se stakala tiče, verovatno bi izbor pao na 18-105 VR, polovnu Sigmu 10-20 i jedan 50 ili 35 mm Nikon.