@Bole: HiViz je decija igracka, bukvalno. Mislim, odlicno za pocetak, ali nedovoljno za ozbiljniji rad. Ja sam pokupio neke fore od njih, ali ne moze bas sve da se radi analognim principom koji oni furaju. Hmm, sad citam ovaj tekst sto je drug STORM iskopirao, poprilicno je star,, hajde da napisem nesto novije ovde:
Kao prvo i osnovno, moj uredjaj ima DISPLAY (2 linije x 16 karaktera) za sva podesavanja i upravljanja uredjajem. Sva podesavanja se pamte, tako da ostaju i posle gasenja uredjaja. Uredjaj ima u sebi mikroprocesor koji radi na 20MHz tako da je tacnost fenomenalna.
Evo, provescu vas kroz menije na uredjaju:
1. Sensor selection (bira se koji senzor ce se koristiti (IC/LASER, MICROPHONE, FLASH SLAVE).
2. Trigger delay (biramo kasnjenje izmedju registrovanja nekog desavanja (zvuka, bljeska, prekida laserskog zraka) i reakcije samog uredjaja. Kasnjenje moze biti u sekundama, milisekundama i mikrosekundama. Kod hiviza se to odredjuje...pa odokativno
3. Preflash Bypass (uredjaj moze da se koristi kao obicna slave kockica, tj. da reaguje na bljesak necega, ovde se podesava da li ce da reaguje na prvi, ili na drugi bljesak, cime se efektivno prevazilazi ETTL preflash kod mnogih ugradjenih bliceva)
4. Time Lapse (ovo je poseban mod koji nema veze sa high speed fotografijom ali se ucinio kao koristan da ga ubacim. Koristi se sa adapterom za fotoaparat, znaci kada uredjaj okida direktno aparat. Izaberemo ukupan broj okidanja, i interval izmedju okidanja (0.1 sec do 255 sekundi) i pustimo da da radi. Evo ovo
http://www.istockphoto.com/stock-video-13043690-blue-sky-with-vivid-clouds.php sam ja odradio bas sa ovim modom
5. Lockout time (period u kome uredjaj "ne cuje i ne vidi" nista, tj. kada senzori ne reaguju. primer: pucamo u sijalicu, uredjaj ce da odreaguje na pucanj, pa zatim na udar metka u sijalicu, pa zatim na lom stakla sijaloce po podu, itd itd. Ovim modom sprecavam upravo to, znaci reaguje na pucanj i zatim 2 sekunde ne reaguje ni na sta (period je podesiv, naravno)
6. Signal duration (koliko traje sam signal koji uredjaj salje. za okidanje bliceva dovoljno je oko 30ms, medjutim, ukoliko neko zeli da mu uredjaj okine fotoaparat, a da pritom jos fotoaparat uradi fokus, onda je 30ms premalo, te se ovde ta vrednost podesava na odgovarajucu.
I to je to, sto se tice menija uredjaja. Uz uredjaj inicijalno dolazi adapter za 9v bateriju ili ispravljac, i adapter za blic. (kockica na koju se kaci blic). Dodatno moze da se kupi laserski senzor, dvostruki laserski senzor kao i profi laser sa magnetnim stalkom. I to je to. Ne znam kakva su pravila foruma po pitanju postavljanja cena i ostalog?
Sto se tice samog koriscenja: poprilicno prosto: povezes adapter za blic u uredjaj, namestis blic, ako ti treba, povezes laserski senzor i uperis laser u njega. Ako ne, onda se koristi mikrofon koji je vec ugradjen u uredjaj. I to je to. upalis i vozis