Emilijene, grešiš silno.
Pogrešna Ti je polazna tačka. Da je obrada nešto loše i nešto što je "zabranjeno na nekim takmičenjima", onda bi takmičenja prvi put bila viđena krajem 20-og veka, budući da je u eri filma bilo nemoguće uopšte imati fotku, a da ona ne bude obrađena. Osim ako i Polaroide ne računamo u aparate (ja sam ih oduvek posmatrao kao loše fotokopirke bez poklopca
).
Bitno je samo u startu razgraničiti šta podrazumevamo pod pojmom "obrada".
Njeno shvatanje može biti dvojako - ili se misli na klasično razvijanje i doterivanje rezultata tako da bude što bliži realnom viđenju ljudskog oka, ili se misli na foto-manipulaciju, odnosno foto-montažu, digitalnu umetnost, ozbiljno docrtavanje ili brisanje čitavih delova snimka, seckanje lejera, HDR i slično tome.
Lično, ja ne preferiram posebno ovu drugu kategoriju obrade, jer uključuje previše dizajnerskih momenata, pre nego fotografskih, tako da se skoro u potpunosti može promeniti karakter fotografije.
S druge strane, prosto ne mogu da Ti poverujem kada pričamo o propozicijama nekog takmičenja, jer bi u tom slučaju potpuno bile diskvalifikovane C/B fotografije, jer je iste praktično nemoguće normalno napraviti bez ručnog razvijanja, a da to ima duh starih C/B snimaka. Posebno što neki filteri (mislim na one koji se šrafe na "nos" objektiva) jednostavno nemaju efekta na digitalnim senzorima, budući da je ovima odsečen čitam IC opseg, na primer.
Da ne pominjemo i to što je JPEG iz aparata već do bola upropašten snimak, koji retko ima neke veze sa realnošću. Da bi to sebi demonstrirao, okini par RAW snimaka, pa ih "nuliraj" u ACR-u, da vidiš kakva je to grdoba. Čak i u doba filma, koji kudikamo normalnije prenosi kolorit, nije bilo moguće lišiti se obrade, pa stvarno ne vidim poentu insistiranja na znanju koje diskvalifikuje sasvim validan fotografski alat - postprocesing.
Da ne budem pogrešno shvaćen - volim i ja da vidim fotku oko koje se "ne mora ništa", ali su takve fotke retke, osim ako nisu u strogo kontrolisanim uslovima.
Dakle, od mene savet - nemoj postavljati sebi barijere koje Ti oprema ne postavlja. U krajnjem slučaju ćeš samo doći do toga da potencijalno dobre fotke nikad ne ugledaju svetlost dana, jer si odlučio da invalidnom DR-u digitalnog senzora predaš odluku o tome kakva će fotka biti.
Pozdrav