@-djole-
Ti m42 staklići, nemaju neku drugu svrhu osim da od 100 klikova nabodeš jednu opaku, i onda izadješ na forum sa tezom bezumno oštrog i nabodenog fokusa sa jako halucinogenim bokehom, i onda pričaš kako si za 30 eura dobio vrhunski kvalitet.
Zaista, imam nekoliko mnogo jakih slika ubodenih sa pentaconom 50mm, i zaista sam bio euforičan neko vreme, ali ako treba da krenem da slikam ćerkin rodjendan u restoranu, poneću Canona 50mm f-1.8, a ne neki m42 objektiv.
Dakle, ostaje za umjetničarenje ... i za više od toga nije.
I da me ne razumeš pogrešno, i dalje imam nekoliko m42 staklića, i dalje ću ih kupovati ako naletim na dobar komad, ali naprosto, mora se znati gde im je mesto.
E sad, ovi novi zeissovi, imaju bolesno dobre boje i opako dobar bokeh, a na manuelno fokusiranje se navikneš u roku od odmah, tako da ne bih nikako poredio samayanga sa zeissom, upravo zbog kvaliteta fotografija.
U svakom slučaju, pozitivna stvar cele ove 35mm euforije koja divlja u poslednje vreme, jeste prepoznavanje industrije da je raji potreban jeftin prajm, svetlosno jak.