Pre 12 godina kupio sam 5d i 17-40, 24-105 i 50/f1,4. Pozajmljivao sam i koristio 70-200/2,8 i makro 100/2,8.
Moje iskustvo sa svim ovim, a lako ću dokazati superiornost L objektiva, da naravno mnogo zavisi od primerka do primerka. Objektivi su osetljivi i uglavnom su besprekorni kada se naprave, a onda raznim načinima u zemlju Srbiju stižu dronjavi primerci. Ja sam moju opremu kupovao napolju, na besprekornim mestima, fabrički upakovanu. Vodio sam nekoliko rasprava na elitesecurity sa Nebojšom koji je tvrdio da je npr 24-105 slabiji nego što sam ja pokušavao da dokažem. Najzad je jednom uzeo moj primerak da ga testira i napisao je to negde tamo da su moji objektivi natprosečno oštri i dobri. Moj 17-40 je imao neprirodnu oštrinu na 40mm, od ivice do ivice. To što sam tada mogao da snimim sa tim objektivima i 5d koji je na mnogo načina inferioran u odnosu na ovaj 77d koji sada imam ne može da se poredi. Ja ne verujem da su ti moji objektivi bili natprosečno dobri, samo su bili onakvi kakvi L objektivi treba da budu. Žao mi je što ne postoje L objektivi za EF-S tela jer, realno, umorio sam se vukući FF opremu. Ceo dan šetnje sa 3-4 kilograma u rukama jednostavno nije baš prijatno. EF-S ima razne prednosti, pre svega u težini, a to uopšte nije zanemariva stavka na putovanjima.
L stakla su osetno, golim okom vidljivo bolja od običnih Canonovih objektiva.