Ah ne... nisam ja isključiv... ja samo volim da stvari postavim na svoje mesto. Ako nešto košta manje, sva je prilika da i vredi nešto manje. Glavni štos je izvršiti evaluaciju pre kupovine i utvrditi da li je to "manje" dovoljno manje da pokvari doživljaj ili je za potrebe POJEDINCA sasvim dovoljno.
Dakle, nema sumnje da svaki od proizvođača optike ume da napravi dobro staklo... primera ima više. Međutim, čak i ako izuzmemo probleme sa kojima se 3rd party proizvođači u startu suočavaju (potreba da do AF algoritma dođu reverznim inženjeringom), postoji i nešto što se zovu varijacije (to imaju i C/N objektivi, ali u manjoj meri) i nešto što je svojstveno 3rd party proizvođačima, a proizilazi iz prethodna dva, a to je - lutrija. Da budemo načisto, verovatnoća da jedan C/N objektiv normalno radi na jednom, a totalno šašavo na drugom telu, vrlo je mala. Kod 3rd party objektiva, a tu posebno upada Sigma, verovatnoća za ovo se ponekad meri u desetinama procenata, što je po meni poražavajuće. Da sve bude još gore, često za 3rd party objektive ni opcije poput AF microadjustmenta nemaju naročit značaj, zbog problema nekonstantnosti, pa promašaji nisu uvek identični, što je preduslov za rešavanje problema u hodu.
Elem, Tamron 90 je dobro staklo u svom cenovnom rangu, mada je istovremeno cenom i dovoljno blizu nekim C/N rešenjima, koja pritom ne pate od longitudinalnih (aksijalnih) hromatskih aberacija. Fokus (kome je potreban na makro staklu) ume da bude problematičan... duga priča. Sigma 150mm macro je zaseban entitet koji, kao ni 120-300 ili 12-24, nema svog parnjaka u C/N svetu, te je za te neke posebne prilike i jedino rešenje u tom rangu. Opet se tu javlja pitanje ponašanja pojedinačnog primerka, ali ok - mnogi igraju na sreću i sreća ih posluži. S druge strane, na tržištima gde na raspolaganju nema x primeraka nekog stakla, takav izbor može biti prilično frustrirajuć.
I da, tačno je da i najveći imaju svoje bubice... poenta je, međutim, da oni te bubice ispoljavaju na bitno manjem procentu, pa se ne kaže džabe da hoće da sačuva živce, elegantno zaobiđe 3rd party stakla. Suštinski to važi samo za skuplje primerke, poput 300mm ili 500mm prajmova, 120-300 f/2.8 itd, jer je ulog bitno veći. Ali, ako ćemo realno - svaka cifra je za nekog bogatstvo.
Što se tiče 24-85 - staklo je dobro za te pare, ali mislim da je ipak pogrešno porediti ga sa Tamronom 24-70... to su potpuno različite klase u svakom smislu i nema sumnje da je Tamron bolji. Ipak, ako nisi osetio potrebu za tim objektivom, znači da Ti još uvek nije potreban, a u budućnosti... ko zna...
Pozdrav