U ulupudsu postoji zvanican cenovnik foto usluga i toga se ljudi pridrzavaju koliko mogu. Jedino sto to vazi za afirmisane autore, clanove udruzenja, a ne za fotoamatere.
Ne mislite da amater moze da naplati posao kao profesionalac, ti poslodavci nisu takve veverice da cim vide dobar aparat padnu u nesvest. Moras da mu se predstavis referencama, radovima. Psihologija poslodavca je takva - zna on ko i sta je renomiran profesionalac, njiega ce da plati samo ako mu treba.
U ovoj zemlji postoji mozda 10 poznatih autora i oni su na ceni i mogu da traze dobre pare. Svi oni su pocinjali od nule, pa se probijali. Nebojsu Babica sam upoznao dok je bio reporter lista `Cao,` klinac sa jednim aparatom i jednim objektivom, a pogledajte sta je danas. Bas me kopka da li je tada mogao da trazi 1000 din po satu /ekvivalentno/? Niko ne placa po satu rada vec po obavljenom poslu.
Pre dosta vremena odem kod mnogo poznatog i jakog fotografa, sa najvisim zvanjima, da mi pogleda radove i da mi pokaze rad u laboratoriji. Padne prica, ovo-ono, izmedju ostalog, da radi 1 fotku /ispostavi se za firmu u mom komsiluku/ za 1000 dem, ja zinem. Pocnemo da postavljamo lab, ispred mene na stolu blok, na njemu zapisan naziv i br telefona te firme i cena
100 dem! Sta reci? Tesko baronisanje!
Radio sam sa profijem teniski turnir Gemax - 200 fotki 15x21 u luksuznim albumima plus 5 kom 40x50 u ramu pod staklom sa paspartuom, sedam dana slikanja, jedva je iscupao oko 1000 dem djuture, pa vidite.
Ako radim neki dogadjaj gledam da mi dnevnica izadje oko 50e, ne moze vise da se izvuce, bar ja nisam uspeo, shodno tome prilagodim broj snimaka da ne akam aparat.
Deso, ti si skolovan covek, verovatno sa renomeom, pa je i tvoja cena drugacija, sto je logicno ali tvoj kvalitet verovatno daleko odskoci od domacice, pretpostavljam. Moja prijateljica, Mr ak.slikar, radi ulje 40x50 za 250 e, to joj je cena sad da li je malo ili mnogo ne znam.
Fitnes, 20 e plus troskovi za 500 fotki je malo i za fotoamatera, to je realna cena za do 100 kom usputnog fotkanja pa ti vidi kako ces.
ULUPUDS cenovnik