A uzeo bih ja neku bolju varijantu, sreća pa je to jednokratni trošak.
Najviše mi je bitno da nemam nikakvih problema u radu tj. da bude isto kao kada je u pitanju original.
U svim ostalim slučajevima, ako se to pretvori u neko zlopaćenje u smislu gubitka IQ , odaziva ili preciznosti fokusa i sl....onda je najbolje ne imati sa tim nikakava posla.
Bojim se da ti je ovaj zahtev malo teže ispunjiv, pre svega za odziv i preciznost fokusa - nije nemoguće, ali se takvi adapteri uglavnom svode na reverzni inženjering protokola oba proizvođača (u ovom slučaju Canon i Sony), i iako to može da radi dosta lepo (čak i neočekivano, da ne kažem isto ili retko i bolje nego na originalu), ipak se, za početak, možda ne treba nadati previše, a iskustvo se može i razlikovati od objektiva do objektiva (ili od tela do tela).
Da budem precizan, mene zanima samo ovaj UWA 10-18, neka 24 i 85....sve drugo gubi smisao ako su bitne dimenzije, kao što meni jesu bitne.
Za Canon na Sony konkretno ne znam, mada možda je to i najpopularnija kombinacija (Sony je na početku, mislim, dosta kuburio sa objektivima, pa je adaptacija Canon-a bila jedno od rešenja, a i danas se dosta praktikuje), valjda će se neko upućeniji već javiti.
Ja povremeno koristim Canon objektive na Fuji telu - imam Fringer-a (koji je, mislim, i najbolji, i radi zaista odlično), a i Viltrox (koji je prilično svojeglav, ali ima optiku - ''speed booster'', iliti ''focal reducer'', pa shodno tome i on posluži).
U tvom slučaju, možda ''Metabones'', recimo
"Canon EF Lens to Sony E Mount T Smart Adapter (Mark V)"[1], $399. Ako je suditi po opisu, testiran je i sa NEX-7 telom, i sa Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM objektivom - mada ima stavka gde piše da EF-S objektivi mogu da imaju jače vinjetiranje po ćoškovima (jer su pravljeni za Canon 1.6x krop senzor, a Sony APS-C je 1.5x), tako da možda vredi prvo probati, ako je moguće, pogotovo na 10mm.
E sad, verovatno postoje i jeftinije varijante (Viltrox, Commlite, Fotodiox...), ali nisam siguran da postoje bolje (a možda ni blizu dobre), jer je ''Metabones'' jedan od prvih koji je ponudio Canon na Sony smart adapter, i i dalje je jedan od najozbiljnijih igrača na tom polju. Naravno, oni sa iskustvom iz prve ruke mogu slobodno da me dopune/isprave
p.s. Obzirom da si napomenuo da su ti dimenzije bitne, obrati pažnju na dužinu/težinu koje na objektiv dodaje sam adapter...
--
[1]:
https://www.metabones.com/products/details/MB-EF-E-BT5