Наравно да не морам, али желим Стварно би да искористимо ово време док смо више у кући да научимо колико-толико како се користи светлост блица.
nisi me razumeo, svako treba da ima blic
ali bolje sacekas x meseci da skupis jos y eura i kupis bolji blic nego da kupis "sutra" nesto sto nije to to
a tih X meseci u kuci bolje da naucis low light, high iso, kako da pocistis sum, kako da generises manje suma, kako da iskoristis to sto imas od svetla, kako da uradis dugu expoziciju etc etc..
Зашто морају да буду исти систем (и даље смо на хоби терену)? Због даљинског окидања, исте јачине, боје светлости?
isti triger sistem da budem precizan
taj YN na primer, (ne znam detalje za godox, on je jos komplikovaniji i mocniji), on ima 3 sistema koja ja znam (mozda ima jos ali ja sa ova 3 imam iskustva) i ima nekoliko vrsta bliceva... sto se sistema tice
1. 602/603 sistem (nema ime, ja ga zovem 602/603 zato sto se trigeri za njega tako zovu), to je on-off sistem koji jedino sto moze je da trigeruje blic, nema podrsku za eTTL niti bilo kakvu advanced kontrolu. aparat je potpuno nesvestan ovog sistema, za njega ne postoji
2. 622 sistem (opet, nema ime, zovem ga 622 posto koristis YN622C transiver za njega), to je sistem koji podrzava full eTTL, 3 odvojene grupe bliceva (za svaku grupu definises snagu u odnosu na optimum ako koristis eTTL ili za svaku grupu definises absolutnu snagu u slucaju manuelca etc..). ovaj sistem ima i tzv komander, to je transmiter koji se kaci na aparat sa ekranom gde mozes brzo da nasetujes i proveris sve opcije, aparat je svestan svih opcija ovog sistema, svestan je da imas tri grupe bliceva etc etc i svu kontrolu mozes da radis direkt sa aparata. nisam vidjao samo risivere za ovaj sistem, vidjao sam komandere (transmiter) i transivere (risiver i transmiter)
3. RT sistem (yn je iskopirao novi vireless canon sistem, RT po tome sto se canonov transmiter zove ST-E3-RT koji je dosao posle ST-E2 IR - starog infracrvenog sranja) , ovo je moderan sistem koji kopira canonov sistem i kompatibilan je sa original novim canon objektivima i podrzan full od strane modernih canon tela. ima nesto manje opcija od 622 sistema ali nista znacajno, funkcionise slicno kao 622 sistem, postoji komander, postoji transiver i postoji samo risiver i sve komponente su skuplje od 622 sistema (ne znacajno ali ..)
a blicevi
1. imas glupe bliceve - ovo ne predlazem nikako za pocetak
2. imas glupe bliceve sa 602/603 sistemom ugradjenim u njih (kao spomenuti YN560) - ni ovo nikako ne predlazem za pocetak
3. ettl bliceve - ovo je odlicno za pocetak
4. ettl bliceve sa 622 sistemom (npr YN685)
5. ettl bliceve sa RT sistemom ( npr YN600EX-RT II)
4/5 je po meni najbolje, 3 je skroz ok
moj "prvi setup"
5x YN602 + nekoliko glupih YN bliceva (grupa1)
sve na kraju poklonio, nisam uspeo ni da prodam
moj "drugi setup"
4xblica iz kategorije 3 (nikakav ugradjen sistem, eTTL podrska)
4xYN602C transiver
nisam imao komander
koristio godinama, prodao po ceni po kojoj sam kupio, izgubio pare na baterije otprilike
moj "treci/finalni" setup
1xYN600EX-RT
2xYN600EX-RT II
nekoliko RT risivera (na koji su okaceni neki blicevi iz grupe 3 - dakle bez triger sistema ali sa eTTL podrskom i neke glave)
3x 1kW blic glava bez eTTL podrske
3x 300W blic glava bez eTTL podrske
ove sve blic glave se medjusobno vide preko nekog svog wifi protokola (sve su ista firma "visico") tako da je samo na jednu glavu spojen ovaj RT risiver pa on kad dobije da treba se okine okinu se sve upaljene glave
ti sada treba uzmes "prvi" blic .. po meni on mora bude 3 ili 4 ili 5 .. 3 je najjeftiniji iz te grupe i ostavlja ti mogucnost da kasnije biras da li ces na RT ili 622 stim da te kasnije vise kosta jer mora kupujes risiver za taj blic da bi radio u koordinaciji sa ostalima ...
e sad, nemoj da zaboravis da skoro svi YN blicevi mogu da budu i optical slave, sto znaci da ce da okinu kada vide drugi blic i da mozes da ih okidas cak i tim tvojim integrisanim, dakle prebacis YN blic na slave (ima tamo dal oces na prvi ili na drugi) montiras ih de oces, okines blic sa svog aparata i oni kad detektuju blic okinu i oni
.. to je nivo 602/603 on/off sistema tako da sam 602/603 prilicno beskoristan
dalje, YN je krenuo sada da budzi hibride npr 568exiii moze da bude slave za 5 razlicitih sistema ..