Da li moze da se koristi auto fokus na manuel modu ili mora i manuel fokus?
fokus moze bude auto i manuelan (
na DSLR-u se to bira na samom objektivu (biras da li je auto ili manuelan fokus imas obicno prekidac), na MILC-u obicno imas dugme na samom telu aparata
zavisno od objektiva kada je objektiv u auto modu obicno vrtenje fokus prstena ne radi nista, ali moze i da menja fokus.. kada je u manual modu fokus prsten uvek menja fokus
postavljanje expozicije, blende, iso vrednosti (i zavisno od aparata ostalih parametara fotografisanja) ima razlicite modove, najcesci su
- idiot mod (zelena kockica) (aparat sam bira blendu, expoziciju i iso)
- Programirani mod (P) (aparat ti predlozi blendu, expoziciju i iso i da ti mogucnost da nesto tu promenis)
- Prioritet blende (Av) (ti biras blendu, aparat racuna ostalo)
- Prioritet expozicije (Tv) (ti biras expoziciju, aparat racuna ostalo)
- Manualni mod (M) (ti biras sve, aparat radi sta mu se kaze)
nijedan od ovih modova nema nikakve veze sa fokusom, da li fokusiras automatski ili manuelno zavisi od fokus moda koji, jeli, podesavas na drugom mestu ... moguce su kombinacije svakog od ovih modova sa auto i sa manuelnim fokusom
Upravo istrazujem po internetu podesavanja za manuel mod sta gde i kako i mogu vam reci da mislim da cu kroz par dana da stopim svoj fotic jer je manuel mod extra stvar.
meni je Av mod mnogo znacio jos na analognom foto aparatu, treba da se upoznas sa svim modovima rada aparata ma koliko delovali nepotrebno pored "Master" moda