Ajde da posmatramo malo i iz drugog ugla.
Prva mogucnost je da se nesto dobro prodaje, konkurencija izbaci bolje pa ti onda izbacis novu verziju bolju od konkurencije. To je ono sto ti pricas.
Sta cemo sa drugom opcijom koja glasi: Imao si nesto sto se nije dobro prodavalo (pretpostavimo za tu 35mm f2), a gle cuda konkurencija ima nesto jeftinije sto se odlicno prodaje. Zar to nije razlog da se zapitas gde si pogresio i da ispravis, izbacis bolje za iste pare, isto za manje pare (posto Canon svakako kao najveci proizvodjac zbog ekonomije obima ima mogucnos da napravi nesto isto za manje pare), isto za iste pare? Ne? Sta je resenje, da odustanes od toga, nisi sposoban? A to sto neko drugi to prodaje u ogromnim kolicinama to cemo da zazmurimo?
Ja se slazem da je sve biznis, tako i gledam, zavrsio sam ekonomiju. Sta je razlog za nemati jeftinu 35icu? Smanjice se prodaja 40ice? Hoce, za neki procenat, svakako manji nego sto bi se dobilo prodajom 35ice (stm recimo za do 200e). Ja sam siguran da bi se prodavala malte ne kao i 50 stm a to je jedan od best sellera... Zasto se stara 35ica nije prodavala, ocigledno ima vise razloga (cena, AF motor, nesto trece)... To samo znaci da nesto treba promeniti, ne da to ne moze da se proda, jer na primeru drugih vidimo da moze i to jos kako...
85ica ima konkurenciju, to si dobro rekao. Da li ju je konkurencija obisla, ne bih rekao. To sto ju je sigma sad opticki obisla je nebitno za ovu pricu, jer je sigma izasla pre par meseci a Canon je taj objektiv poceo da dizajnira i imao u svom biznis planu mnogo ranije nego sto se sigma pojavila na trzistu...
Sto se sigme 30mm 1.4 tice, opet je ne bih ubacivao u pricu jer znacajno prelazi cifru o kojoj pricamo, a tema je jeftina 35ica, znaci ispod 200e... Sad sam bacio oko na fredmiranda temu o 35mm f2, ima stavka "price paid for", cifre se vrte oko 300$, tako da ako je stvarno u Srbiji kostao 200e nov, skidam kapu uvozniku...
I da ponovim. Canon ima set odlicnih a pristupacnih objektiva, 10-18 stm, 24mm stm, 40mm stm, 50mm stm, 55-250... Jel moguce da su to sve objektivi koji imaju prodju na trzistu, samo 35ica je jelte promasaj? A u drugom taboru taj promasaj ispade pun pogodak...