Poštovani članovi foruma,
želeo bih da Vas pitam za savet i rešenje problema koji imam sa mojim aparatom canon 1100d sa 18-55mm objektivom.
Kada slikam, na svetlim pozadinama se vide crne tačkice i mrlje, što se vidi u prilogu, tj fotografijama koje dajem. Najveću crnu mrlju vidim i kroz opticko tražilo i kroz displej aparata. Sa tim, kada gledam kroz displej, kako menjam zum na objektivu, tako se i mrlja povećava i smanjuje (zum utiče na veličinu mrlje kad se gleda kroz displej, kad zumiram, mrlja je manja a jasnija). Ali gledajuci kroz optičko tražilo, zumiranje ne utiče na veličinu mrlje.
Obzirom da nemam dva objektiva, nisam postojeći skidao, tako da nije "otvaran". Ali kad sam uočio ovaj problem, skinuo sam objektiv čisto da izvršim vizualnu inspekciju. Ono što sam gledao u aparatu (ogledalo) delovalo je čisto. Senzor nisam hteo da gledam, da ne padne prašina na njega. Kad sam priblizio oko objektivu, i zumirao, isao od 18 do 55mm, u jednom položaju se vide male trunkice, ali toliko su male da nisam 100% ubedjen da su one problem (a možda i jesu...). Te trunkice se nalaze unutar objektova (čišćenje objektiva spolja krpicom ne pomaže).
1) Ako je u pitanju senzor, čitao sam puno o tome na ovom forumu, gde ste objasnjavali da se on ne sme čistiti štapićima za uči, da se ne oštete takozvani AA filteri koji su u tankim slojevima. Nosim ga u servis.
2) Ako je unutrašnjost objektiva, da li mogu sam da probam, ili je bolje da to uradi stručno lice. Koristio bih
https://www.youtube.com/watch?v=VPGUBuyxFOM kao uputstvo.
Ako ipak treba da pogleda sve to stručno lice, koga predlažete (uzomajući cenu usluge u obzir). Nasao sam na forumu u nekoj temi broj od čika Mise (lokacija, Zeleni venac), ako je on OK, da idem kod njega ?
sa poštovanjem
Filip