Postavljene fotke ( i neke koje će se tek postaviti ) su uglavnom nastale na ovim lokacijama koje su obeležene.
1. Prve tri fotke su nastale na ovoj poziciji ,
To je inače
prevoj planine Velebit (Baške Oštarije) na putu Gospić-Karlobag
Velebit je inače planina dugačka gotovo 150km a široka nešto ispod 30km, i to je čak i u SFRJ čini mi se bila najduža planina, ali ne i najvišlja naravno...
Fotografija 1 je pogled prema kontinentu (tj prema Gospiću i ako se on ne vidi) , dok su druge dve pogled sa vrha prema moru.
2.
Karlobag je mali gradić na moru, i uglavnom je u vreme SFRJ bio mesto odmora ili prenoćišta putnicima koji su putovali dalje prema jugu tj. Zadru, Šibeniku, Splitu, Dubrovniku i sl..
Medjutim sada se sve više trudi da postane samostalno turističko mesto, pa je izmedju ostalog i ova nova plaža nastala u tu svrhu.
Inače, ovde je more najčistije na celom Jadranu ali i najhladnije zbog brojnih izvora koji se u plićacima ulivaju u more. To su tvz. ˝Vrulje˝.
Mada ja lično volim malo hladniju vodu pa mi je onako baš bila taman..
3.
Pag. Čudnovato ostrvo veličanstvenih kontrasta i ujedno najveći utisak ovog mog malog putašestva...
O čemu se zapravo tu radi..?
Pa cela strana ostrva okrenutog ka kopnu, dugačkog inače 60 km, podseća na ˝površinu meseca˝. Razmere ovog nedostatka bilo kakvog bilja su gotovo zapanjujuće.
Uzrok je veoma čest vetar Bura, koji i ako zna biti razoran jer su izmerene brzine i od max 308km/h 80-tih godina, ipak nije direktan uzročnik ovolike štete već samo indirektan.
Zapravo bura uzburkava more i podiže kapljice i tako zaliva celu stranu ostrva slanom vodom češće nego što bi biljni svet to mogao podneti pa se sve suši i umire.
Ni požar inače ne bi uspeo da potamani biljni svet sa ovolikom efikasnošću.
Suprotna strana ostrva je potpuno druga priča. Zelena je i prepuna maslinjaka, vinograda i koječega još...
Zasad toliko...javljam se čim obradim nove fotke...