a koliko je koštao nekad?
263AT + SBH100, ako za to pitas, kada sam ja prosli put gledao za sebe bio je 300eur (i ja onda kazem burazu da mi uzme u usa manfrotto sa video glavom i on mi uzme i zadovoljan sam ali ima manje "funkcija" sam tripod od ovog 263at a glava .. pa sbh100 nije uopste za video pa nije za poredjenje uopste sa video glavom, doduse dobio sam to za dz pa nije za poredjenje ali za istu vrednost u $$$ mogao sam mnogo vise funkcija da dobijem sa vangardom, e sad za kvalitet ne znam, nisam dovoljno trosio vangard mada i ovaj manfrotto kada mu stavim 50d sa gripom, navucem 70-300 objektiv, dodam ring light i probam da fotkam nesto sa malo duzom expozicijom - nema teorije, manfrotto mi se ljulja skoro ko 30eur hama mora ga ostavim 10-15min da se sve smiri, da ga okinem iz druge sobe, neupotrebljivo, os uradis focus stacking, smejurija nema sanse uvatis 3 iste slike cim ga pipnes sve se razdesi i pobegne... pricam za manfrotto, tj kukam, nego cisto da bude jasno da manfrotto ime ne znaci i neki super ultra turbo kvalitet)
inace probao sam nekoliko jeftinih i nekoliko jako skupih i ako se gledaju ovi "dostupni smrtnicima" i ako je nebitan video neki jeftini tripodi imaju vecu stabilnost i vise funkcija u manje mase od nekih vrlo skupih .. vrlo je tu znacajno znati "sta ti tacno treba" .. ako neces da ga bacas po planini i bodes po kamenju ona dzabe hama ima noge koje su kvalitetnije od 10x skupljih sprava, ono jes "patike" ce joj se raspadnu posle 2 koriscenja u vodi i blatu al ako ne ides u vodu i blato sta te briga, dal zelis da mogucnost za vodu i blato platis 100-200eur? a toliko ces platiti ... ako ne radis video, sta te briga dal se tripod malo uvija ili ne
, neces ga uvijati jbg dok fotkas to je sigurno, a to da se ne uvija, tj da je dobar za video ce te kostati jos min stotku ako ne i 2-3 stotke .. glava, opet bitno sta ti treba, jel ti bitno da nosi 7 kg? dal ti ej bitno da je na kuglu otpustis i fixiras za sekund ili ti nije frka da potrosis 30 sekundi da postavis inicijalno tripod ... dal ti je bitno da kad ga rotiras klizi "uljano" (video glava) ili te bas briga jer skljocas fotke, i tu mozes ustedis 50eura ili za iste pare da dobijes neku drugu funkciju koja ti je bitnija ... etc etc .. dal ti je za tripod bitna cetvrta "noga" ili ti 3 noge plus gore dole dovoljno, radis makro ili ne radis? nosis ga na ledjima ili ti stoji u studiju - vozis ga kolima.... raspon cena je ogroman, od 10eur do mnogo hiljada svaki feature kosta + naravno ime mora platis .. kakav je servis, sutra kad odlomis patiku, a odlomices je na svakom, dal ces moci da kupis novu il ce bacis celu spravu zbog komada gumoplastike?