Evo da otvorim i ovogodisnju temu, ali ne sa insektima vec sa kratkim uporednim testom ostrine
Sigme 150/2.8 macro (stara verzija bez stabilizacije) i
Sigme 180/2.8 OS macro.
Sigmu 180/2.8 sa stabilizacijom odavno merkam i najzad mi je dosla saka. To je najnoviji i najskuplji sigmin makro objektiv koji je mnogo hvaljen po svim fotografskim forumima. Trenutno je jedini makro objektiv na svetu sa 180 milimetara i blendom od 2.8, ne treba pominjati i opticku stabilizaciju. Jednom recju remek delo od makro objektiva (zamerka ide na cenu i tezinu). Sve je to lepo, ali nista ne verujem dok se licno ne uverim u njegove mogucnosti. Sta sam kupio znacu konkretno tek na prolece kada krene makro sezona, a do tada sam resio da odradim jedan test na brzinu cisto da vidim koliko je 180-ica ostra. Konkurent je pomenuti stari model sigme 150/2.8 koju smatram jednim od najostrijih makro objektiva (nije to samo moje misljenje).
Fotkao sam novcanicu od 20 dolara na uvecanju 1:1 i otvorom blende f/8 gde su oba objektiva veoma ostra. Fotke su bez ikakve obrade i ostrenja (bez obzira sto je sve umanjeno za web). Prvo ide 150mm, pa onda 180.
Da vidimo kako se drzi 180-ica