Pozdrav,
po meni, dotakao si sustinu obrade otprilike ovom recenicom:
vidio sam da bi original bez obrade nekako snapshotaste izgledaleNisam je citirao, vec sam zeleo da je drugacije naglasim, mozda jos nekome bude od koristi tako izrecena osnovna misao posle koje se zapocinje sa obradom. Da, precesto su fotografije sasvim obicna stvar dok ih ne obradimo. Zapravo se jako retko pitamo, osim ko se nije time bavio, kako to da odredjene fotke uvek izgledaju uzbudljivije i zanimljivije od nekih nasih a pritom zaboravljamo da tu postoje i dizajneri kojima je posao upravo da od snapshot-a u vecini slucajeva, naprave vanserijsku fotku, ma sta da je prethodno sa njom zeleo sam autor fotke. Dakle, ima itekako necega u obradi i, opet po meni, uvek treba fotku obraditi. Neku manje, neku vise, ali obavezno je obraditi. Ljudi precesto zaboravljaju da je i krop obrada, a krop ume da napravi sasvim, sasvim drugaciju fotku. Dugo vec nema ovde na forumu jednog odlicnog, studioznog dizajnera Dzure koji je itekako nekim svojim usputnim sugestijama umeo da u par reci i bar jednoj slici iskaze sustinu ovoga sto ja pokusavam da kazem u pola kilometra posta. NeceM vise
Samo napred i sto cesce reziraj scenu imajuci pritom u glavi sto priblizniju sliku kako zelis da je okacis na internet ili na desktop.