arhi
el to problem ili ? znam da ima novije ali sve sam nesto u fazonu "ovo radi, kad radi ne diraj"
.. ni ovaj ne umem da koristim
ima li noviji nesto zbog cega se vredi iscimati i turiti ga ili ?
Nisi me shvatio. Nema nikakvog problema. Samo sam hteo da kažem, pošto si koristio možda si mogao da pomeriš još neki klizač i to je to. Ja sam pomerio po neki klizač na .jpge fajlu, i ne tvrdim da je bolje, ali eto da izmenimo iskustvo.
Malo su ti pobegle krive. Pokazuju nedostatak svetlijih tonova. A otišle isuviše i levo. Mada, možda voliš veće zasićenje boja i tamnije tonove.
e sad jbg.. da, ja volim tamne tonove i zasicenije boje, to svakako stoji, ali ne mislim da to sto ja nesto volim to i valja + nisam u fazonu "tako sam teo" .. nemam ja pojma sta sam teo, ovako je najbolje sto sam umeo da "nateram" to sto aparatom sto u ps-u
tako da .. jeste volim malo tamnije i zasiceno ali "to nema veze" svaka sugestija mi je korisna ..
e sad, ne bih da zvucim kao oni klinci smaraci ali mnogo bi mi bilo lakse da naucim / skontam celu pricu kada bi u 2 recenice rekao sta si uradio sa fotkom da je napravis kako si je napravio nego da samo stavis finalni proizvod i kazes "vidi vako je bolje"
.. ono jes bolje al ja i dalje ne umem da je doguram do toga, ako kapiras sta sam teo rec
Nisam rekao da je bolje, samo sam pokušao da prodiskutujemo na temu doterivanja histograma u neke uravnoteženije granice.
sad sto se tice ovih -edita, hvala puno na pomoci .. par stvari ..
- tinka-u-sapcu-Edi-t.jpg .. meni ovde njena faca deluje kao da je musava .. presvetlo mi je .. neprirodno .. za ovo sto kazes da si ostavio na kaisu i na dupetu ispod jakne, vidim tu to docrtano ali ne kontam sta znaci " bili tamni pikseli koju su krivu odvukli u levo do ''beskonačnosti''." .. zar nije logicno da ima crne na slici
to je crno .. nisam siguran da kapiram to sa krivom i da li uopste pricamo o istoj krivoj
(ja mislim na levels)
Prvo: fotografije su u .jpge a to ne trpi editovanja. Ja sam pokušao da prodiskutujemo. U aparatu uz svaku fotku dobiješ i krivu. Možeš da gledaš RGB krivu, krivu svake boje pojedinačno i krivu osvetljenja. Kada uvedeš raw fajl u PS kod dijagrama imaš opciju da li prikazuješ samo RGB krivu, možeš i pojedinačne krive za svaki kanal, a možeš i krivu osvetljenja. U principu koristimo dijagram koji prikazuje sva tri kanala (RGB).
Normalno da mora da bude crne. Aki na crnoj podlozi imaš neke detalje nećeš ih videti ako ti je vrednost te crne 0.0.0, jer onda imaš čisto crnu.
ira izmena samo na glavni objekat .. a glavni objekat, tj. moja zena .. jbg, to je sad ono gde meni treba pomoc, jer ja ocigledno imam neki manjak u glavi .. meni se obe svidjaju .. ova sto si ti uradio mi je "cistija" nekako je otvorenija .. i svidja mi se takva .. jakna je def lepsa kod tebe a zenina koza .. definitivno je prirodnija nego na mojoj slici, znaci to sto si uradio mi se svidja, ono udarno mi je ona zasicenija slika originalna lepsa ali mi je ipak ovo sto si ti uradio bolje resenje ...
jbt sam sam sebe zbunio a
... e sad, kao sto napisah malopre, super, ovo sto si uradio sad od njene face mi se svidja
aj sad nekako u par recenica, molim te, sta si uradio
tj kako ja to da uradim sledeci put da dobijem takav rezultat
Moj princip je da obavezno fotografiju prvo uvezem u Lightroom. Zbog 4 stvari.
1. prvo što uradim odem pri dnu Develop sekcije i u alati Lens Corection pod Basic štikliram prva dva kvadratića. takođe ovde da ispravim geometriju pritisnem ''Auto'' ili ''Full'' dugme. Auto u 99% slučajeva.
2. Zatim u alatu Detail, kod ''Sharpening'' klizač ''Amount'' vratim na vrednost ''0'' ako nije na njoj. Onda sliku postavim na prikaz ''1:1'' (u gornjem levom uglu prozora) i pomeranjem klizača ''Luminance'' pod ''Noise reduction'' uklonim eventualne šumove nastale zbog svetlosti i sl, a klizačem ''Color'' eventualno uklonim šum nastao od boje.
3. Sada klizačima u alatu Basic dovedem krivu u granicama da mi se trouglići u vrhu histograma ''pogase''.
4. Upotrebom alata ''Adjustment Brush'' popravljam pojedine oblasti fotografije. I ovde vršim izoštravanje fotografije, što sam kod tvoje fotografije editovao oči i lice žene na slici. Pozadinu još malo zamutio stavljanjem kod ovog alata klizač ''Sharpness'' u negativnu vrednost, klizača ''Noise'' u pozitivnu. Taskođe sam alatom za obrezivanje ''Crop Overlay'' doveo subjekat tačno na levu liniju trećine.
Onda sam sliku izvezao u PS i samo uradio balans bele slojem ''Treshold''.
Sve ovo daje lošije rezultate jer su fajlovi u ekstenziji .jpge.
- BGY_4495-Edi-t.jpg - za radijator, sta da ti kazem, i ja sam razmisljao da ga obrisem ali ono rekoh imam nekoliko fotki bez radijatora (gde smo sklonili onaj znak "menjacnica" i pomerili taj panel uza zid tako da se ne vidi radijator, al na ovoj fotki nisam uopste gledao tu pozadinu, trazio sam neku gde mi se svidja zenin izraz lica, a to je moram priznati bio veliki posao posto je ona isla iz placa u smejanje u momentu, vrlo nezgodno vreme za nju tako da sam pobrisao cudo fotki jer su izrazi bili bas nezgodni .. elem i ovde si nesto uradio sa bojama da joj lice izgleda cudno, neki vrlo grubi prelazi na obrazima i oko ociju .. no sto se kropa i ciscenja radijatora tice, definitivno odlicna ideja !!!
Još jednom, radi se o slikama jako male rezolucije, jpge formata i imao sam samo želju da ti ponudim neke solucije bez upuštanja u bilo kakvu preciznu obradu. Radijator sam uklonio sa željom da istaknem taj plakat, a pošto je fokus na ženi to nije moglo da ugrozi njen status.
Pošto po meni definitivno Lightroom daje veće mogućnosti od ACR.a moja tehnologija je u principu: fotka u lightroom pa iz njega u PS. Kod fotke gde nema većih problema idem direktno u PS, fotka se otvori u ACR.u i ako me zadovoljava onda ovde obavezno sa alatom Adjusment Brush editujem delove fotke da se ne zajebavam sa maskama i slojevima u PS-u.
U PS obavezno upotrebim sloj ''Curves'' jer pruža mogućnosti i mogućnosti. Takođe balans bele u principu vršim ovde pomoću sloja Treshold.
Često iz kolekcije Nik koristim ''Viveza 2'', ali pažljivo, malo, da se ne pretera.
Takođe kada imaš ljude na slici, probaj da koristeći onu ikonicu pri dnu ''Create new fill or adjusment layer'' dođeš do sloja ''Vibrance''. On ima dva klizača. Smanji vrednost klizača ''Saturation'' da ukloniš napadnu boju lica i daš mu prirodni izgled a povećaj vrednost klizača ''Vibrance'' da pojačaš kolorit fotke a da ne diraš lice.
To su neke sitnice. I ovi postupci su meni najviše ''legli'', a za svako podešavanje ima opcija i opcija, metoda i metoda.