@storm, ti imas neuporedivo vise iskustva i znanja kako o samoj fotografiji, tako i o (maltene) svoj mogucoj i nemogucoj opremi (objektivi, tijela, itd) u odnosu na mene (a vjerovatno se ovo moze primijeniti i na dosta drugih clanova foruma, ali ne zelim da govorim u necije drugo ime, nego, samo za sebe). Ja sam samo rekao ono sto sam ja primijetio. Konkretno mislim na razlike izmedju d3200 i x-e1. Necu da ulazim previse u detalje (vec sam rekao u prvoj recenici zasto), nego samo govorim ono sto sam primijetio.
D3200 ima neuporedivo bolji af u odnosu na x-e1, ali samo pri losem svjetlu. Pri dobrom svjetlu ta razlika se gubi. Cak mi x-e1 brze fokusira u nekim situacijama. To nije nikakvo naucno mjerenje, nego samo moj subjektivan osjecaj. Jasne su mi prednosti faznog u odnosu na kontrastni af i logicno je da fazni ima veliku prednost. Nisam imao prilike da probam hibridni af na novijim fuji tijelima, ali koliko sam vidio, to radi prilicno dobro.
X-e1 preciznije odredjuje wb, tj, nisam do sada primijetio da je igdje promasio. Nisam ga jos nesto puno koristio (ispucao sam mozda 300-400 snimaka, dok sam sa d3000 i d3200 napravio oko 14000), pogotovo nisam imao prilike u svim situacijama kao sto sam koristio D3xxx (logicno, treba vremena za to), ali sam ipak te stvari odmah primijetio, jer sam ipak skupio malo vise iskustva i znanja, u odnosu na prvi dodir sa dslr-om prije 3 godine.
Drugo, mjerenje svjetla mi isto malo vise odgovara nego na Nikonu.
Trece, ergonomija. d3200 sam koristio sa gripom, koji je cinio ogromnu razliku u ergonomiji pri drzanju tijela. X-e1 je dosta manji, ali sam sa ovim gripom sto sam nabavio problem ergonomije rijesio prilicno dobro.
Sledece, isto sto se tice djelimicno ergonomije, raspored tastera, a narocito "tockici" za ekspoziciju i kompenzaciju. Meni to odgovara i puno mi se vise svidja u odnosu na d3200.
Da ne nabrajam dalje. To je, kao sto sam rekao, ono sto sam primijetio do sada. Znaci, cisto subjektivno. Ja ne vrsim nikakva naucna poredjenja, niti me interesuje raspravljanje o prednostima i manama nekog sistema u odnosu na drugi, nego samo iznosim ono sto sam vidio do sada i sto meni licno odgovara.