Osnovno pravilo u makro fotografiji je da nema pravila. Ne postoje idealna podesavanja jer i najmanja promena prirodnog svetla utice na parametre koje treba postaviti. Naravno, ovde pricamo o makrofotografiji kod koje koristimo prirodno svetlo kao na ovoj seriji sa zutim leptirom. Kod rada sa blicem je lakse postaviti parametre, ali se dobija tamna pozadina i neki novi problemi, ali o tome drugi put.
Ono sto kolegu @VeNoM-a interesuje je jacina svetla i moram da kazem da je bila dosta jaka, tolika da se moglo ici na f/14 i ISO 200 i brzinu 1/160. Ono sto zbunjuje je odakle tolika kolicina svetla, a leptir jos smrznut i lepo pozira sto podrazumeva rano jutro sa veoma slabim svetlom. Za to je kriva jesen kao godisnje doba, odn. jos jedno vise podesavanje koje treba uzeti u obzir. Leptira sam fotografisao oko 9h ujutru kada je sunce dosta jako, a temperatura niska (oko 10 stepeni) sto je normalno u toku jeseni. Ono sto nije bas normalno
je pronaci leptira u to doba godine. Cista sreca!
Tog jutra je pirkao neki vetric tako da je bio izazov napraviti fotografije cak i sa stativa pri 1/160 pa sam morao biti strpljiv i okidati zicanim okidacem u MUP modu samo kad se vetar na trenutak smiri. Na ovom video klipu se vidi kako je to izgledalo na terenu, vidi se i promena svetla na 0:06 sec i negde na oko 0:15 sec kada sam pomerao zilbericu kojom sam dosvetljavao leptira.
http://youtu.be/WLLIWLq-EuMKada fotografisem izjutra koristeci priredno svetlo parametre podesavam kako se menja situacija na terenu, bukvalno na svakih 10-tak minuta, a kada ima i po nekog oblaka to moze biti posle svakog snimka. Zato slobodno mogu da kazem da nema tu neke specijalne cake vec samo dosta iskustva.
U pocetku sam i ja jurio parametre drugih makrofotografa, ali od toga nema vajde. Jedino je dobro videti koji f-broj koriste, kolika se tada dubinska ostrina dobija i kolika je kolicina detalja da bi se pokusalo nesto slicno. Ostali parametri su promenljivi. Sada, sa ovim iskustvom imam jasnu predstavu kolika dubinska ostrina moze biti pri odredjenom otvoru blende na razlicitim uvecanjima i to mi pomaze da kod kolega vidim kada je u pitanju pravo uvecanje i kada je to uvecanje nastalo kropovanjem (osim ako u pitanju nije f.stacking ili ako je napravljen samo mali, estetski krop).
Bas sam se raspisao, nadam se da vas nisam udavio