'Ajd' ja kao laik da se uključim, zanimljiva vam je tema (i diskusija) - slikaš u RAW, tu kolorni prostor nema veze, i to je OK. Ne čuvaš RAW za sve slike, stoga ''obradu'' čuvaš u TIFF (i to ProPhoto), a JPEG konvertuješ u sRGB.
E sad, meni je sasvim razumljivo da, kad već ne čuvaš RAW za sve, ipak čuvaš TIFF sa ProPhoto kolornim profilom, nadajući se da će jednog dana tehnologija omogućiti valjani prikaz istog, a i što da bacaš podatke o bojama ako već postoje, slažem se. Ono što možda malo nije jasno je što ne sačuvaš default RAW > TIFF konverziju (ProPhoto), već
radiš obradu koristeći ProPhoto, pa to snimaš kao TIFF i (konvertuješ u sRGB za JPEG).
Mislim da je to ono što deluje nelogično - raditi obradu u kolornom profilu koji ne možeš sagledati onakvim kakav zaista jeste, stoga i gomila primera ''farbanja u mraku'', i slično. Realno, jednog dana kada napredak tehnologije omogući sagledavanje ProPhoto prostora, postoje vrlo realne šanse da se iznenadiš svojom sadašnjom TIFF obradom

Kranja konverzija u sRGB za JPEG takođe deluje logično, a ionako je u pitanju lossy format, pa kad već gubiš na opštem kvalitetu, eventualni višak boja i nije neka stavka, kad ide june nek ide i uže. Isto tako, ako si ti zadovoljan kako slika na kraju izgleda kao sRGB JPEG, to je bitno (mada mislim da možda deluje logičnije obradu za JPEG od samog početka raditi u sRGB, ali to da ne radiš nikakvu obradu u ProPhoto za TIFF, ako već i tamo radiš obradu, onda i da razumem kasniju konverziju u JPEG/sRGB, ne duplirati posao, ako je već konverzija
zadovoljavajuća...).
Na kraju, ostaje samo diskutabilno pitanje te obrade u ProPhoto, deluje da nema logike jer realno ne možeš da sagledaš sve nijanse boja profila u kome radiš, još gore, možda neke vidiš i potpuno pogrešno... ali ako tebi tako odgovara, i ako možda nema logike, onda tu nema mnogo diskusije