ovako, iz potpisa vidim da imas 18-55mm objektiv....samo njega?Ok, i ne moze se sve kupiti odjednom, ali ako imas vec dSLR trebao bi ti veci arsenal objektiva, slazem se sa gore komentarima forumasa, fotografisati po danu sa tim objektivom, mislim da ces bolje rezultate postici sa tim prozumerom canonom, jer ima ovaj raspon objektiva:
• 36-360mm (35mm equiv)
• F2.8-4.3
Znaci, pokusaj ovako, osobu fotkas sa maximalno izvucenim zumom, udaljis se oko 10-ak metara, i stavis na M (Manual), a mozes i na Av(prioritet blende), blendu stavi na najvecu-a posto je maximalni zum to je u tvom slucaju f4.3 ISO mozes ostaviti na Auto, a mozes i na 100 ili 200.Ako fotografises u Av rezimu aparat ce sam odrediti expoziciju, ono sto trebas uraditi je da se polako priblizavas osobi dok ne postignes sta zelis kadrirati, da li je to samo glava ili pola osobe.Sa 360mm postici ces to da je u fokusu osoba, a iza nje da je sve zamuceno(pretpostavljam da to i zelis, da izdvojis osobu, a ne da se vidi i pozadina!?), najbolje rezultate ces postici po oblacnom vremenu, jer tada sunce ne bije direktno u lice, mozes dobre rezultate postici i sa zilbericom, tako da je osoba okrenuta suprotno od sunca, a neko ili ta osoba da stavi ispred sebe zilbericu-da je dosvijetli, ali dobro, to je sada vec zahtjevnije, pogotovo sto je kcerka stidljiva.Ovo sve pisem kako se dobri rezultati mogu postici sa tim Canon sx 100 IS, naravno da se ovako dobri rezultati (i bolji) postizu sa dSLR-om, ali u tom slucaju bi trebao imati recimo 70-300 mm IS, s kojim mozes izdvojiti osobu, ovom metodom kao sto sam napisao.Gledaj da sto prije nabavis vise objektiva za dSLR, jer fotkati samo sa 18-55mm onda bolje i da nemas dSLR.....to sve mozes postici ovim Canon-om sx 100 IS.