Polako drugovi!
Canon je svojevremeno imao EOS 20Da, aparat koji je prvi ponudio LV, a razlog je (tada) bio drugačiji od ovog zbog čega danas imamo LV, a to je astrofotografija.
Pre par godina je izbačen i EOS 60Da, sa istom namenom, a da bismo sprečili rant oko ovog najnovijeg Nikona, reći ću samo da to NIJE ista tehnologija izrade senzora i pridruženih mu filtera, jer za astrofotografiju važe mnogo drugačiji uslovi rada. Da je ista stvar ponuđena u D810, on bi pravio problema u klasičnom korišćenju, jer se i režim rada senzora razlikuje, usled daleko većeg zagrevanja pri radu na teleskopu.
Drugi problem je mnogo veći - senzori ovakvih specijalnih aparata nemaju IR filter i ne samo to, nego su baš kalibrisani da što bolje registruju svetlost blisku tom opsegu (tzv. Hidrogen-alfa). Ovo je veoma problematično za svakodnevnu upotrebu i ne postoji način da se ovakav režim isključi po potrebi, jer nije u pitanju samo softverska kalibracija, nego i hardverski drugačiji "štimung". Zbog ovoga bi se u dnevnoj upotrebi dobijale fotografije bez odgovarajućeg kolornog balansa, jer propuštaju ono što nije poželjno na snimcima (recimo) potreta.
Eto tako... ja se ne bavim astrofotografijom, ali sam čitao neke tekstove o tome, u želji da natovarim DSLR na teleskop.
EDIT: Jbt, ja mislio da tipkam nešto korisno, kad ono istrčaše pred mene i zeznuše mi trud. Eeeeeee...
Pozdrav