Autor Tema: Pomoć oko izbora objektiva i blica  (Pročitano 7800 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bobislav_Bob

• Junior
  • *
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Pomoć oko izbora objektiva i blica
« poslato: Februar 05, 2015, 03:03:40 posle podne »
Drugari, koristim Nikon D3300 ... Trenutno koristim kit 18-55 VRII i 55-200

Sada sam spreman novčano za neki objektiv i trenutno se lomim između NIKKOR 35mm f/1.8G i NIKKOR 50mm f/1.8G ... Može li neko sa iskustvom da prelomi umesto mene ? :) To bi koristio za portrete najviše.

I ako može neki savet za blic, to bi mi bio prvi blic, pa koja bi bila najbolja varijanta neka početnička ... Fond je između 150-200e ...

Eto ako neko ima ponudu dobru za jedno i drugo neka se javi ovde :) Uzeo bih isključivo novo

Hvala unapred na odgovorima

Van mreže neo

• Moderator
  • Veteran
  • *
    • 15250692@N05
    • Pogledaj profil
Odg: Pomoć oko izbora objektiva i blica
« Odgovor #1 poslato: Februar 05, 2015, 03:08:08 posle podne »
35mm nije za portrete,dok 50mm predstavlja sasvim dobar kompromis na kropu za tu namenu.O kvalitetu ova dva objektiva i konkretnom predlogu za blic više ti mogu reći korisnici nikon sistema.

Van mreže mr.techa

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
Re: Pomoć oko izbora objektiva i blica
« Odgovor #2 poslato: Februar 05, 2015, 03:52:21 posle podne »
Ne znam šta bih ti rekao oko izbora objektiva. Ja sam se dugo dvoumio oko izbora istih i na kraju prelomio i uzeo 35cu. Cak se na nekim testovima tipa DXO pokazala bolje na kropu.Od tada je ne skidam. A što se blica tiče SB600 vrši posao ali ti je moj predlog da uzmeš SB700 ili SB800 ako možeš toliko da se pružiš. Imao sam SB600 ali mi je nalteo SB700 povoljno pa sam zamenio. Kod SB600 nećeš moći da okidaš pomoću ugrađenog blica ukoliko ne dodaš slave kockicu koja ima svetlosnu ćeliju u sebi.
 A kao i sve ostalo i ovde važi pravilo koliko para toliko i muzike...

Van mreže smarko

• Senior
    • Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Februar 05, 2015, 03:52:21 posle podne »
Ako smem da dadam nesto :)

Sto se tice distorzija i kompresije, 50mm na full frame-u i na crop-u je isto. To prakticno znaci 50mm na crop-u nikad nece postati 85mm na FF, sem rastojanja od subjekta koje je potrebno napraviti za slican kadar.

Nadam se da nisam previse konfuzan :D Znaci, 50mm nije idealan za portrete ni na kropu ni na FF, ali je svakako mnogo bolji nego 35mm.

Van mreže cronnin

• SuperModerator
  • Veteran
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Februar 05, 2015, 03:56:06 posle podne »
Bolja je 50-ca za to što ti treba, i Neo ga je baš lepo opisao. Što se tiče kvaliteta, to je jedan od objektiva koji ima odličan odnos uloženo/dobijeno i nisam čuo se iko pokajao što ga je kupio.

Što se tiče bliceva optimalna varijanta nove robe je SB-700, ispod toga ne bih išao. Jeftinija varijanta bi bio YN-565, a ako ti ne treba TTL merenje, tj. ako planiraš isključivo sam da određuješ jačinu blica, onda možeš da prođeš i sa 560 III.
« Poslednja izmena: Februar 05, 2015, 04:14:18 posle podne od strane cronnin »

Van mreže pericha

• SuperModerator
  • Veteran
  • **
  • Imam problem za svako rešenje ;)
    • Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: Februar 05, 2015, 06:35:06 posle podne »
Od ta dva, 50 je bolji za portrete.
Blic gledaj da bude TTL. Pošto ti je prvi blic, verujem da nemaš iskustva u radu sa blicevima.
YN daju sasvim dobar odnos cena/rad. Nedavno sam probao YN568EX II (za Canon) i radi za sve novce.
Canon  EOS 500D                                         
Canon EF 35mm f/2                                      Opteka 420-800mm HD2        
Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM                       Opteka 6.5mm f/3.5 Circular Fisheye
Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM               Nissin Di866 Mark II

Van mreže Bobislav_Bob

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: Februar 06, 2015, 12:53:31 pre podne »
Ok drugari, hvala svima na brzim odgovorima ... Prelomio sam za 50icu i za SB 700 ... Idem sutra da kupim ... Pa neka igre pocnu :)

Van mreže cronnin

• SuperModerator
  • Veteran
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: Februar 06, 2015, 01:11:23 pre podne »
Imaj u vidu da ti trebaju i okidači i stalak za blic i neki kišobran. Nemoj uopšte da se gadiš Yongnuo.

Van mreže Bobislav_Bob

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: Februar 06, 2015, 01:15:30 pre podne »
Prošli mesec sam uzeo nosač pozadine 3x3m, pozadinu, kišobrane sa dva puta po dve spirale FLUO sijalice od 85W i to daje sasvim lep efekat za sada, onako početnički

Van mreže cronnin

• SuperModerator
  • Veteran
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: Februar 06, 2015, 01:27:36 pre podne »
Onda si potpuno opremljen za igranje. Pravac radnja sutra :)

edit: Samo triggeri nedostaju.
« Poslednja izmena: Februar 06, 2015, 01:32:42 pre podne od strane cronnin »

Van mreže neonka

• Moderator
  • Veteran
  • *
  • Desperate Housewife
    • Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: Februar 06, 2015, 08:05:20 pre podne »
Bobe, a gde ćeš da kupiš?
Možda nisi znao ali sve imaš i ovde  :)

http://pcfoto.biz/1067_Nikon-AF-S-NIKKOR-50mm-f18G
http://pcfoto.biz/980_Nikon-Speedlight-SB-700

Nego, pada mi na pamet da bi mogao da nađeš kompromis između 35mm i 50mm i usput da uzmeš staklo i za marko  ;D
http://pcfoto.biz/1086_Nikon-AF-S-DX-Micro-NIKKOR-40mm-f28G

Ja zaista nemam iskustva sa Nikon staklićima da bih mogla da ti kažem kakva je ova 40mm, ali ta žiža je meni sasvim ok , dosta upotrebljiva. Sem toga, većina nas poželi da
fotografiše i makro, pa eto da preduhitriš želje  :)
Canon 600d
Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM
Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM
Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM
Canon EF 40mm f/2.8 STM
Canon Speedlite 430EX II

Van mreže Bobislav_Bob

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #11 poslato: Februar 07, 2015, 12:18:01 pre podne »
Drugari samo da javim rezultate ... Kupio sam 50mm 1.8 G ... Ali sam odustao od blica SB 700 ... Sutra idem po 3 blic glave, shvatio sam da mi je to bolje mozda ... Vise cu to da koristim cini mi se i bice bolji efekat, a ispasce me skoro kao SB 700 ... E sad se lomim 150w ili 400w blic glave ... Da li mi trebaju te od 400w za neki pocetnicki rad ?

Dobicu vise sizofreni napad od ovoga svega ... A krenuo sam sasvim naivno pre par meseci i ubedjen da nikada necu zameniti kit objektiv i da mi nista drugo nece trebati ... Mislim da sam zarazen.

Van mreže Serb

• Veteran
    • Pogledaj profil
« Odgovor #12 poslato: Februar 07, 2015, 12:26:57 pre podne »
Koliki ti je prostor gde fotkas, od toga zavisi koju jacinu da uzmes :)

p.s brzo ces ti da dokupis i blic kad se prolepsa vreme :)

Van mreže StORM48

• ... - --- .-. -- ....- ---..
  • Administrator
  • Veteran
  • ● ● ● ● ● ● ● ● ● ●
    • StORM48_
    • Pogledaj profil
    • StORM48 flickr gallery
« Odgovor #13 poslato: Februar 07, 2015, 12:55:54 pre podne »
@Borislav_Bob
Nije bitno koliko ti treba, nego koliko možeš da umiriš to što budeš imao. Poenta je da je jako bitno imati mogućnost smanjenja snage (u praksi je to zapravo skraćenje dužine bljeska). Obično te najslabije imaju minimum na 1/8 (retko 1/16), dok ove jače imaju 1/16, 1/32, pa čak i 1/64 (ovo poslednje je jako retko). Nekad svetla može biti previše i na najmanjoj snazi (želiš da koristiš veći otvor blende) i onda je zgodno imati mogućnost "utišavanja". Znači gledaj da to bude barem 1/16 za 400ws (jačina bljeska se označava u ws, a ne w).

I da, kao što je već rečeno iznad, ukupna snaga zavisi i od prostora u kojem se radi, kao i modifikatora koje koristiš, a to niko ne može reći, bez da vidi kakav je prostor.

EDIT: Postoji još jedna mnogo bitnija karakteristika, a to je dužina bljeska. E to je podatak do kojeg se teže dolazi, a često je tendenciozno pogrešan. Od njega zavisi sposobnost glave da smrzne pokret (ukoliko planiraš nešto studijske akcije).

Pozdrav
« Poslednja izmena: Februar 07, 2015, 01:26:35 pre podne od strane StORM48 »